Ook Alkmaar wordt verrast met wegverhoging

Het zijn niet alleen de bewoners tussen Lust en Rust en Belwaarde op Commewijne die plotseling geconfronteerd zijn met een wegverhoging. Ook aan de bewoners van Alkmaar is meegedeeld dat vanaf de sluis van Alkmaar ter hoogte van winkel Mohan de weg wordt verhoogd met 60 cm. De voorzitter van de districtsraad, Mohan Chirmoeti, zegt aan de krant dat de bewoners deze maatregel van het ministerie van Openbare Werken niet op prijs stellen. ‘Wij vragen ons af waarom het ministerie nu pas komt met deze mededeling. Ze zijn al begonnen met de werkzaamheden en nu pas weten we ervan. Ik vraag me af op basis waarvan deze berekening is gemaakt’, aldus Chirmoeti. Hij zegt dat de bewoners niet van plan zijn zonder slag of stoot toe te laten dat het ministerie overgaat tot het verhogen van de weg. ‘Als de weg wordt verhoogd, betekent het dat iedereen langs het water gaat verzuipen. We weten niet eens tot waar de weg wordt verhoogd. Dat zelfs kan het ministerie ons niet vertellen.’ Tijdens de sessie afgelopen dinsdag op het commissariaat van Commewijne stelde Chirmoeti enkele vragen aan de vertegenwoordiger van het ministerie. Hij zegt zeer teleurgesteld te zijn dat het ministerie niemand heeft kunnen afvaardigen die kon antwoorden op de gestelde vragen.
Ook de districtscommissaris van Commewijne, Ingrid Karta Bink, zegt in een interview dat het haar pijn deed dat ze de antwoorden op de vragen van de verschillende bewoners schuldig bleef. ‘Nog nooit heb ik me zo erg gevoeld als toen de mensen vragen begonnen te stellen en niemand ze een gedegen antwoord heeft kunnen geven. Ik zelf als districtscommissaris wist niets hiervan’, aldus de dc die zegt dat het ministerie moet komen met een verklaring over de voorgenomen acties. De parlementariër Sheilendra Girjasing vindt dat elke parlementariër van Commewijne nu moet protesteren tegen deze actie. ‘We mogen dit absoluut niet toelaten. Het ministerie mag niet eigendunkelijk beslissingen nemen, die alleen ervoor zorgen dat Commewijne toch verzuipt.’ De ondernemers zeggen dat de regering komt met smoesjes voor het niet bouwen van de dijk. ‘Ze komen ons vertellen dat we niet mee willen werken de dijk te bouwen. We zitten al 5 jaren hierop te wachten en hadden de opdracht van de toenmalige ministers van OW en Plos geen enkel activiteiten te ontplooien. Het ministerie heeft wel op Nieuw Amsterdam kunnen bouwen door 2 m de rivier in te gaan en nu komen ze met verhalen van dat wij niet mee willen werken. Waarom kunnen ze wel de rivier in gaan op Nieuw- Amsterdam en niet bij de rest? We zijn bereid deze minister financieel bij te staan’, zegt ondernemer Mohamed Ishaak Rosan.
Girjasing zegt dat het ministerie het project heeft gestagneerd door een jaar terug 6 miljoen uit het budget van de dijk weg te halen en die te besteden aan de Waterkant. ‘Toen ik de verschillende DNA-leden vroeg om hiertegen te protesteren, werd ik uitgelachen. Nu zien ze zelf wat er allemaal gebeurt.’ De voorzitter van de PL, Paul Somohardjo, zegt in een reactie dat hij duidelijkheid wil van het ministerie over het voorgenomen besluit. ‘En als het moet zal PL niet schromen om fel hiertegen te gaan’, beweert Somohardjo.

error: Kopiëren mag niet!