HI-minister Sapoen pleit voor opzetten productiebedrijven door Chinese ondernemers

De markt van Suriname is te klein voor het opzetten van zoveel supermarkten en zal dus geen winsten opleveren voor de Chinese gemeenschap. Minister Raymond Sapoen van Handel en Industrie stimuleert Chinese ondernemers om meer productiebedrijven op te zetten die uiteindelijk voordelen zullen hebben voor zowel Suriname als de Chinese gemeenschap.
De HI-minister bracht dit naar voren tijdens een kennismakingsbezoek met een aantal Chinese verenigingen gebundeld in de Suriname Chinese United Association ( SCUA ) op maandag 8 oktober 2012 op het ministerie. Tijdens dit bezoek heeft de bewindsman een uiteenzetting gegeven over de goede samenwerking tussen Suriname en China. Opvallend is dat de Chinese ondernemers er eerder voor kiezen om supermarkten op te zetten. De minister vindt dit wel goed, maar hij geeft toch  de voorkeur aan het opzetten van productiebedrijven. De ondernemers toonden zich zeer tevreden met het transparante beleid welke momenteel op HI gevoerd wordt.
Secretaris Stephen Tsang van de SCUA en woordvoeder van de delegatie was ingenomen met dit bezoek. Hij zei heel blij te zijn met de effectieve en vlotte afhandeling van de bedrijfsvergunningen, maar ziet graag dat er een oplossing komt in de problemen zoals veiligheid, het verkrijgen van verblijfsvergunning, overtolligheid aan supermarkten, het verkrijgen van titel op grond, de taalbarrière en arbeid. Het aanvragen van een visum moet helemaal in Beijing, China. De organisatie ziet graag dat er ook een ambassade van Suriname komt in het zuiden van China.
De SCUA-secretaris gaf aan dat Suriname meer mensen moet aantrekken om te werken. De minister vroeg de SCUA om meer aandacht te schenken aan de hygiëne en de veiligheid van hun werkomgeving. Er komen teveel klachten binnen ten aanzien van de hygiëne van de bakkerijen. De woordvoerder beaamde dit en heeft beloofd via hun media meer aandacht hieraan te besteden en informatie te verschaffen aan de leden.
De partijen zijn overeengekomen dat er een regelmatige uitwisseling zal komen met de Chinese tv en krant en een evaluatie van de bakkerijen op basis van de bevindingen zal worden gemaakt. Aan de hand daarvan zal het besluit genomen worden als ze wederom vergunningplichtig zullen worden.

error: Kopiëren mag niet!