Cursus darmspoelen voor verpleegkundigen

Deze cursus valt onder het project kinderchirurgie en met name de kennisoverdracht naar de kinderverpleegkundigen. In december 2012 zal de negende kinderchirurgische missie plaatsvinden. Voor darmspoelen en stomaverzorging is wederom de stomaverpleegkundige mw. Hortence Dragtenstein uit Utrecht naar Suriname afgereisd. Darmspoelen is noodzakelijk voor darmoperaties. De operaties zijn makkelijker uitvoerbaar als de darmen zoveel als mogelijk schoon zijn.
Bij de vorige cursus zijn kinderen met aangeboren darmafwijkingen belicht. Dit keer is gekozen voor kinderen, die als gevolg van een andere aangeboren afwijking ook kunnen vastlopen. Het is de groep met een aangeboren afwijking van het ruggenmerg en de wervelkolom, te weten spina bifida. Op een bepaalde plek van de wervelkolom zijn de wervels niet gesloten (de afwijking is bekend als open rug, vanwege de niet gesloten wervels). Er zijn lichte en ernstige vormen. Deze variëren van loopstoornissen tot verlamming van de benen, voet-, darm- en nierproblemen. Spina Bifida kinderen hebben dan ook een multidisciplinaire aanpak nodig, onder andere van de kinderarts, kinderverpleegkundige, neurochirurg, fysiotherapeut en later van de orthopeed, kinderuroloog, stomaverpleegkundige en revalidatiearts.
Kortom poepproblemen komen bij diverse patiënten voor en als vezelrijke voeding, laxeren via drankjes en olie of zeep klysma’s via de anus niet meer helpen, dan rest darmspoelen. Aan deze cursus werken diverse deskundigen mee. De stomaverpleegkundige uit Utrecht, mw. Hortence Dragtenstein, de neurochirurg uit het ACZH, drs de heer Rudi Tjon Tjin Joe, uit het RKZ de uroloog drs. John Vriesde, van het Revalidatie Centrum de kinderfysiotherapeute mw. Marianne Fleurkens, van ’s Lands Hospitaal de gynaecoloog drs.Olivier Ramkhelawan, de kinderverpleegkundige mw. Judith Daniels, de kinderarts drs. mw. Frederika Morpurgo, de arts in opleiding (aios) drs. de heer Sigmar Illes en de zaalarts in opleiding (agnio) drs. mw. Shoestrya Joella.

error: Kopiëren mag niet!