Mahatma Gandhi geboortedag:

Mohandas Karamchand Gandhi werd geboren op 2 oktober 1869. Hij werd Mahatma Gandhi genoemd, en was een politicus en jurist. Zijn bijnaam ‘mahatma‘ betekent in het Sanskriet ‘grote ziel’. Hij was in zekere zin de vader van het huidige India en het Indiase volk.  Gandhi heeft zich enorm ingezet voor het Indiase volk. Na terugkeer uit Zuid Afrika werd hij leider in de onafhankelijkheidsstrijd van India. Mahatma Gandhi was een van de grondleggers van de moderne staat India en voorstander van actieve geweldloosheid als middel voor revolutie. Gandhi spande zich ook in voor verzoening tussen hindoes en moslims in India. Hij werd in 1948 in New Delhi vermoord. Zijn geboortedag wordt herdacht als Gandhi Jayanti, een dag waarop mensen van vele gezindten hun held herdenken. Bij die gelegenheid wordt dan zijn favoriet lied Raghupati Raghava gezongen. In Suriname worden er op die dag ook kransen gelegd en wordt zijn standbeeld, welke staat aan de Heiligenweg, met mala’s omhangen. Op de foto een moment waarop het beeld met een krans wordt omhangen. De staf en het personeel van de Indiase ambassade organiseert jaarlijks de Gandhi Jayanti.  Een bekende uitspraak van Gandhi is ‘De wereld biedt genoeg voor ieders behoefte, maar niet voor ieders hebzucht.’

error: Kopiëren mag niet!