Overheid gaat meer inkomsten genereren via belastingdienst

Op het gebied van de overheidsontvangsten zullen er ook maatregelen worden genomen om meer inkomsten te kunnen genereren. Dit staat in de financiële nota van het dienstjaar 2013. De belastingdienst is reeds bezig met de voorbereidingen in het kader van hervormingen binnen de belastingwetgeving en reorganisatie van de belastingdienst. De huidige belastingwetten zijn verouderd en niet aangepast aan de huidige economische ontwikkelingen. Bij de belastinghervorming zal er onder andere een verschuiving van de
belastingdruk plaatsvinden van de directe belastingen naar de indirecte belastingen. De tarieven van de Loon- en Inkomstenbelasting worden verlaagd, terwijl bij de indirecte belastingen de Omzetbelasting wordt vervangen door de BTW (Belasting op Toegevoegde Waarde).
De verlaging van de directe belasting zal tot gevolg hebben dat het netto-inkomen van de loontrekker en de ondernemer wordt verhoogd. Naast deze maatregelen zullen ook nieuwe belastingsoorten worden geïntroduceerd ter vervanging/aanvulling van de bestaande heffingen. In 2013 zal ook de eerste fase van de verzelfstandiging van de belastingdienst een feit moeten zijn. Met de verzelfstandiging wordt beoogd de beperkingen waarmee de huidige belastingdienst te kampen heeft, te ondervangen en een substantiële verbetering van de effectiviteit van de belastingadministratie en organisatie te
bewerkstellingen. Ten aanzien van de financiering van projecten, in het bijzonder door internationale financiële instellingen en bevriende naties, zal het beleid erop gericht zijn een effectieve benutting van de beschikbare financieringsmiddelen na te streven. In dit kader zal de aanvullende bijdrage van de internationale ontwikkelingspartners in kaart worden gebracht en centraal worden gecoördineerd, in nauwe samenwerking met het ministerie van Buitenlandse Zaken.
De geplande maatregelen om de inkomsten te verhogen, zijn geïncorporeerd in de ontwerpbegrotingen van 2013. In het dienstjaar 2013 wordt in totaal een bedrag van SRD 5,1 miljard verwacht aan overheidsontvangsten, die onderverdeeld zijn in belastingen, niet-belasting ontvangsten (nbo), schenkingen en trekkingen (van leningen). De geraamde uitgaven bedraagt SRD 5,8 miljard (zie tabel I.1.1.). De uitgaven voor de beleidsprogramma’s die gefinancierd worden uit schenkingen bedragen SRD 7,8 mln, terwijl de middelen die getrokken worden uit leningen en bestemd zijn voor de financiering van de maatregelen binnen de beleidsprogramma’s begroot zijn op SRD 479,6 mln. Het begrotingssaldo van 2013 komt naar verwachting uit op een tekort van 4.1% van het BBP (Bruto Binnenlands Product). Bij het vaststellen van het begrotingssaldo is rekening gehouden met het tekort, dat internationaal aanvaardbaar is. Op grond hiervan is het gebruikelijk dat de ingediende begrotingen van de lijnministeries na overleg aangepast worden aan het vastgestelde uitgavenkader en bepaalde uitgaven die minder prioriteit genieten, over te hevelen naar het volgend jaar. Dit, om de druk op de begroting te verminderen, aldus een fragment uit de financiële nota.

error: Kopiëren mag niet!