Temperatuur oktober blijft beneden 36 graden

De verwachting is dat vandaag en morgen een groot deel van ons land droog blijft. Lichte buien in de late middag behoren volgens meteoroloog Roel Oehlers wel tot de mogelijkheden. In het weekend bestaat de mogelijkheid dat er een onweersbui voorbij trekt op sommige plaatsen. Maar het grootste deel van ons land blijft droog, legt Oehlers uit.
Enkele weken terug werd de samenleving verrast met zware onweersbuien die gepaard gingen met rukwinden. De meteoroloog zegt dat dit toegeschreven kan worden aan het geïsoleerd verhitten van het aardoppervlak. “En als er af en toe een storing voorbij trekt, is het zo dat wij een rukwind erbij hebben gehad.”
Het voorkomen van rukwinden in deze periode is niet uitgesloten. “Het is wel voorgekomen dat buien plaatsvinden vanwege de vrij hoge temperatuur. Met het weinige vocht dat beschikbaar is, komen er onweersbuien.” Oehlers legt uit dat de buien meestal laat in de middag en de prille uren van de avond plaatsvinden.
Oktober staat bekend als de warmste maand. De verwachting is dat de temperatuur verder zal opklimmen. Oehlers gelooft evenwel niet dat wij warmere momenten krijgen die boven de 36 graden zullen komen.
De droge tijd blijft tot oktober aanhouden met af en toe wat onweersbuien op sommige plaatsen. Medio november zal langzaam aan weer de kleine regentijd aanbreken. November kan dan ook gekenmerkt worden als een overgangsmaand.

error: Kopiëren mag niet!