Consumentenprijs rundvlees stabiel

De consumentenprijzen voor rundvlees zijn stabiel gebleven sinds de import van runderen, zegt slager M. Joemai aan Dagblad Suriname. Schijf met been gaat voor SRD 26 voor een kilo over de slagerstoonbank, borstlappen (fina) voor SRD 27,50 en kogelbiefstuk voor SRD 40. Sinds de rundimporten blijken lokale opkopers veel minder runderen aan te bieden aan de slachthuizen.  Het aanbod van buitenlands rundvlees heeft daarom niet kunnen leiden tot een daling van de prijzen. Het is voor Joemai nog onduidelijk of de opkopers dat bewust doen, om te voorkomen dat de prijzen gaan kelderen door een groot aanbod van runderen. Van de 500 runderen uit Brazilië is reeds 1/3 geslacht. Bij het slachthuis wordt 50 % van het vee uit Brazilië en 50% van het lokale veestapel geslacht om de zaak in evenwicht te houden. Naast het verminderde aanbod van lokaal vee, heeft ook de hoge inkoopprijs van Braziliaans rundvlees niet kunnen leiden tot het goedkoper worden van rundvlees in de slagerijen. Rundvlees in Brazilië is normaliter vrij goedkoop, maar de hoge transportkosten hebben de prijs negatief beïnvloed. Het vlees wordt voor SRD 22 per kilo verkocht. Als de inkoopprijs  de geschatte SRD 19 zou zijn, zou de consument direct een verlaging merken op de prijzen. Er is geen rechtstreekse verbinding vanuit Brazilië naar Suriname. Het vee wordt per schip via Costa Rica en Venezuela vervoerd naar Suriname.
 

error: Kopiëren mag niet!