Biza houdt lezing Emigranten of Passanten

Het Ministerie van Binnenlandse Zaken/Nationaal Archief Suriname organiseert op maandag 24 september 2012 een lezing met als titel: ‘Emigranten of Passanten’. De presentatie ligt in handen van Nettie Schwartz msc. In de 17e en 18e eeuw werden een aantal handelsoorlogen uitgevochten tussen de Republiek der Nederlanden en Engeland. Daarbij werden over en weer schepen buitgemaakt, waaronder Nederlandse schepen van en naar Suriname. Hun “brievenzakken” kwamen uiteindelijk in the National Archives in Londen terecht, waar zij pas onlangs werden ‘herontdekt’. Er kwam een project op gang om deze archieven te indexeren en digitaliseren, het zogenaamd “Sailing Letters” project.
‘Schwartz was medewerkster aan dit project, en koos als onderwerp van haar masterthesis de brieven van het in 1672 gekaapte schip “Fort Zeelandia”, op weg vanuit Suriname naar de Republiek. Ze is Bachelor of Arts in de Nederlandse Taal en Cultuur, en behaalde in 2012 haar Mastertitel in Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam (cum laude). Haar afstudeerscriptie droeg de titel: ‘Emigranten of passanten? Met het fluitschip Aerdenburgh in 1671 naar het ‘aerts paradijs’ Suriname’.
De lezing wordt gehouden in de vergaderzaal van het Nationaal Archief Suriname (NAS) aan de mr. Jagernath Lachmonstraat 174.
Tijd: 10.00 u.

error: Kopiëren mag niet!