Bakkers bezorgd over stijgende meelprijs

De kleine bakkers maken zich ongerust over de stijgende trend van de tarweprijs op de wereldmarkt. Bakker Mohammed Soebhan zegt dat de prijs van een baal meel in de afgelopen twee maanden gestegen is van SRD 100 naar SRD 112. Van de lokale meelproducent heeft hij vernomen dat de prijs wederom een stijging vertoont op de internationale markt. Dit betekent dat de nieuwe lading meel ook duurder zal zijn. Hij verwacht dat de nieuwe partij begin oktober voor tussen SRD 115 en SRD 120 per baal verkocht zal worden. Soebhan zegt dat het grootste probleem de oneerlijke concurrentie is in de sector. Aan de tarweprijs kan je niet veel doen, omdat die bepaald wordt door de internationale markt, zegt Soebhan. De perspectieven in deze sector zijn volgens hem niet gunstig, omdat je een situatie hebt waarbij er zoveel bakkerijen zijn dat de afzet per bakker steeds minder wordt.
Soebhan en andere bakkers beklagen zich over de vele vergunningen die recentelijk zijn verstrekt aan Chinezen. Door deze concurrentie zijn de kleine bakkers genoodzaakt hun puntbrood te verkopen voor 32 cent per brood. Het ministerie van Handel en Industrie heeft vorig jaar de broodprijs vastgesteld op 45 cent voor een puntbroodje. Volgens Soebhan kunnen Chinese winkeliers en supermarkthouders het brood niet afnemen voor een hoger bedrag, omdat het aanbod groot is. Soebhan vindt dat de Bakkersbond niets doet aan de klachten van de kleine bakkers. ‘Alleen de belangen van de grote bakkers worden behartigd.’De kleine bakkers zullen zich volgens Soebhan uitschrijven als lid en een eigen belangenorganisatie oprichten.

error: Kopiëren mag niet!