50 jaar getrouwd en still going strong!

Rene en Sumintra Jadnanansing hebben op vrijdag 14 september 2012 hun 50-jarig huwelijksleven gevierd. De relatie tussen Rene en Sumintra is gestart als een film. Sumintra, die in Suriname kwam uit Trinidad zo een 51 jaar geleden om mee te doen aan een sarishow, werd door Rene achtervolgd terug naar Trinidad. Kort daarna stapten ze in het huwelijksbootje in bijzijn van een handjevol familieleden uit Suriname in Trinidad. Het echtpaar besloot zich te vestigen in Suriname. Rene heeft een opleiding in de meteorologie gevolgd in Utrecht. Hij reisde toen per schip naar Nederland om te studeren. De historicus Andre Loor heeft ook een soortgelijke trip gemaakt omwille van zijn studie. Rene ging aan de slag bij de meteorologische dienst, maar voelde dat dit niet zijn ‘ding’ was. Hij ging toen in de leer bij familie Teelucksing, die de grote filmdistributeurs waren in Trinidad. De film werd toen al de leidende factor in het gezinsleven en ondanks de drie kinderen die erbij kwamen, is het de familie toch gelukt om ook in Suriname de grootste filmdistributeur te worden (Interfilms). Samen met zijn neef Harry Tewarie kocht Rene Jadnanansing de bioscopen Star, Tower en Bellevue. Later nam Tewarie Tower en Bellevue over en Jadnanansing theater Star. Vermeldenswaard is dat theater Star weer de oude glorie terugkreeg van weleer en ook de laatste bioscoop is geweest, die het heeft kunnen volhouden met de concurrentie van de illegale videofilms. (Als er indertijd een organisatie als Sasur was die de filmrechten kon beschermen, waren de meeste bioscopen nog overeind gebleven).
In de hoedanigheid van filmdistributeur heeft Jadnanansing heel wat internationale filmfestivals afgelopen en ook heel wat filmgrootheden mogen ontmoeten zowel in USA, Frankrijk als in India. In het sociaal maatschappelijk leven heeft het gezin ook aardig wat werk verzet.Zo heeft Jadnanansing toen nog samen met Ram Sardjoe geparticipeerd in de NHS om bijvoorbeeld het standbeeld van Mahatma Gandhi voor Suriname te realiseren. Jadnanansing was ook een tijdlang de voorzitter van de echte Jai-Hind voetbalclub, die ook in de Hoofdklasse haar stempel heeft gedrukt (met spelers als Ratchasing, Nain en keeper Salik). Gezin Jadnanansing is ook al langer dan 20 jaar lid van Lions Club Para en heeft Jadnanansingeen leidende rol gespeeld in de oprichting van Lions Club Kwatta. Rene en Sumintra hebben 3 kinderen, Sandhya, Raj en Sharmila, en 4 kleinkinderen: Mathew, Rashmi ,Aryan en Raaniyah.
Raj Jadnanansing

error: Kopiëren mag niet!