Rachied Doekhie: ‘Je moet die felrode onderbroeken eens zien op het strand’

‘Je moet die felrode onderbroeken eens zien op het strand. En de ‘Ray Ban’ zonnebrillen die zij opdoen. Maar vraag ze waar ze naartoe zijn geweest, ze weten het zelf niet eens’, reageert het NDP-assembleelid Rachied Doekhie op het reisgedrag van zijn collega-assembleeleden. Doekhie is nog nooit op dienstreis geweest. ‘En wanneer ik naar het buitenland ga, betaal ik het uit mijn eigen zak. Ik doe het ook voor enkele collega’s die het zich niet kunnen permitteren.’ Volgens de politicus gaat hij zich niet voordoen als een bedelaar om op de Staat te zitten wachten om buiten de grenzen van Suriname te kunnen gaan. ‘Mij ga je niet zien in deze rotzooi waar miljoenen SRD’s verprutst worden.’
Volgens Doekhie heeft een mannelijk assembleelid van het Nieuw Front, ‘een zekere L.S’, deelgenomen aan een ‘vrouwenconferentie’ waar parlementsvoorzitter Jenny Simons tot ondervoorzitter is gekozen. ‘Zo erg is het, dat een man dolgraag meegaat naar een vrouwenconferentie. We moeten echt een keer gaan kijken of hij werkelijk man is of vrouw. Hetzelfde assembleelid was bijkans zes maanden geleden weer op stap om deel te nemen aan een vrouwenconferentie. Dames worden uitgenodigd, maar je zit te popelen om ook mee te gaan. Dan ben je toch ook een dame?’
Tijdens huishoudelijke DNA-vergaderingen zou het altijd een gehaal en getrek zijn ‘wie wel en wie niet op reis kan’. ‘Daar zitten ze letterlijk te vechten en te kijven met elkaar. Het is vaak genoeg ook nog zo dat de assembleeleden geen flauw benul van de zaken hebben in eigen land. Als je die namen hoort van de parlementariërs die deelnemen aan conferenties over kerncentrales en plastisch chirurgie.’
‘Telkens wanneer een parlementaire delegatie op reis is, zorgt dit voor enorme wrevel en irritatie onder de bevolking. Deze zelfde assembleeleden die dol waren op reis te gaan, zien zich tijdens de verkiezingsperiode gekandideerd als lijsttrekker in de districten waar ze ingeschreven staan’, zegt Doekhie. ‘Dan willen ze niet op de 10de of 12de plaats komen in Paramaribo. Ze willen lijsttrekker worden, omdat ze weten dat ze nooit op eigen kracht binnen zullen komen. Dan moet je ze zien bedelen en met cadeautjes zien sjouwen, alleen om in de gunst te vallen en een verkiesbare plaats te krijgen op de lijst.’
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!