Trend verkeersdoden op hetzelfde niveau als vorig jaar

In het afgelopen jaar 2011 stond de verkeersbarometer tot medio september op 56. De 46-jarige Els Wirjodikromo was de 56ste verkeersdode. Wirjodikromo fietste rond 7.00 uur naar haar werk aan de Lijnweg te Moengo toen ze werd aangereden. Uit het onderzoek bleek dat een stilstaande truck juist op het moment toen het slachtoffer langsreed, optrok. Het latere slachtoffer overleed ter plekke. Het aantal verkeerslachtoffers in 2011, vergeleken met dat van 2012 tot 14 september, is vrijwel op hetzelfde niveau gebleven. De verkeersbarometer staat nu ook op 56. De 96-jarige voetganger Rudolfo Edhard is donderdagavond na een aanrijding op dinsdag 11 september in het ziekenhuis overleden. Gebleken is dat de voetganger omstreeks 14.30 uur op de hoek van de Waaldijk- en de Hogestraat de weg overstak. Een autobus die op dat moment kwam aanrijden, heeft geen voorrang verleend aan de bejaarde man. Edhard werd per ontboden ambulance vervoerd naar de Spoedeisende Hulp. Hij werd ter verpleging opgenomen op de afdeling Intensive Care, waar hij donderdagavond omstreeks 18.30 uur het leven liet. De 56ste verkeersdode is dus een voetganger.
Dropatie Ramkhelawan van de publiciteitsdienst van de politie vindt de gang van zaken heel triest. ‘Het Korps Politie Suriname spant zich tot het uiterste in om de  verkeersveiligheid te promoten. De verschillende media worden erbij gehaald. Allerhande controlemodellen worden uitgevoerd.’ Volgens Ramkhelawan zijn er veel zaken op beleidsniveau erbij gekomen. ‘Maar het mocht niet baten.’ Als voorbeeld noemde zij de afdeling Verkeershandhavingsteam (vht). Dit team is specifiek landelijk gaan opereren om vooral de bromfietsers bewuster te maken van een positief rijgedrag. Daarnaast hebben zij meerdere roadblocks en verkeerscontroles gehad. Ook heeft men het snelrecht ingevoerd, zodat zaken sneller worden aangepakt bij het Openbaar Miniserie (OM). Er is gezorgd voor meer zichtbaarheid van de politie op straat.
‘En toch zien wij dat het aantal verkeersdoden, vergeleken met het vorig jaar tegen deze zelfde tijd, niet is afgenomen. Het jammerlijke is dat als gekeken wordt naar de oorzaken van het aantal aanrijdingen, de meeste niet hoefden te gebeuren. Bij de meeste aanrijdingen heeft de voorlichtingendienst als oorzaak genoteerd dat weggebruikers geen voorrang hebben verleend, de maximumsnelheid hebben overschreden en niet de nodige voorzorgsmaatregelen hebben getroffen om een aanrijding te voorkomen.’ Volgens Ramkhelawan staat het in de wetgeving dat ook bij voorrang, men toch te allen tijde al het mogelijke moet doen om een aanrijding te voorkomen.

Jaar

Voetg.

Fietser

Bromfietser

Duo-rijder

Motorfiets

Autobest.

Mede-inzitt.

Truck

Totaal

2010

9

7

29

2

1

16

23

0

87

2011

18

5

32

3

3

13

12

0

86

2012

9

3

19

0

2

12

10

1

56

Saskia Bandhan

error: Kopiëren mag niet!