ICT in de wereld

Betalen met uw cell
In 2010 ontdekte een bedrijf, genaamd Square, een credit card reader in de vorm van een stukje plastic welke past in de headphone jack van je IPhone, Android of tablet. Het werkt samen met een app die je in staat stelt om met je telefoon een credit card te swipen. Hierdoor kan opeens iedereen credit cards accepteren. 2.75% van de transactie gaat naar Square. Na Square hebben ook andere grote organisaties hun versie van de ‘pay by phone’ gelanceerd. Zo heb je Intuit die het GoPayment principe lanceerde; mPower die met grote bedrijven samenwerkt; en onlangs lanceerde ook Paypal een ‘pay by phone’ systeem met een 2.7% charge. Hun reader is stabieler maar een beetje onhandig groot. Dat was maar het begin. Nu kan je met een ‘Pay by Square’ account een winkel binnenstappen; het moment dat je binnenstapt verschijnt je foto en naam op de tablet van de winkelier; en als je moet betalen hoef je slechts je naam te noemen, de winkelier tikt ‘OK’ in op zijn tablet, en je mag vertrekken. Let wel 2.75% van de transactie gaat naar Square. Het systeem bestaat nog niet in Suriname. Maar als de kwaliteit en prijs van data verkeer enigszins verbeteren mogen we het zeker ook hier verwachten. Spannend!
Werkgelegenheid in ICT
Er zijn tegenwoordig verschillende nieuwe banen en werkgebieden ontstaan door de ICT (informatietechnologie). Vandaag een kijk in de historie. In de tachtiger jaren toen het economisch niet geweldig gesteld was met Suriname en er nog weinig computers voor handen waren, was data entry zeer populair in Suriname. Ik heb er zelf een aardig duitje aan verdiend. Ik kreeg een laptop van mijn vader cadeau en iedereen die zijn of haar scriptie of werkstuk netjes wilde hebben, kwam dan langs met de aantekeningen op papier en ik zette het dan mooi op een rijtje. In de negentiger jaren kon je muziek op een cd zetten en daarvoor betaald worden. De muziek kon je via een tape recorder of platenspeler overzetten op je harde schijf, en van daaruit branden op CD. Jammer genoeg werd mijn laptop toen gestolen en de prijs van een nieuwe laptop was USD 2000, dus veel te hoog voor mij. Mijn neefje had ondertussen deze handel overgenomen en had dan ook altijd genoeg over voor de film, discotheek of een ander uitje. Dan kwam de videoperiode waarbij een hele video op VCD formaat werd overgezet en gebrand op CD. Hele bedrijven werden opgezet voor het verkopen en of verhuren van video’s naast de Betamax videotapes die op dat moment heel erg in trek waren. Dat waren nog eens goede tijden voor zij die een computer hadden. Toen kwam het internet en kon je met 4 of 5 tweedehands computers, een printer en een internet aansluiting een internet café opzetten. Een vriend van mij ging zelfs een stapje verder en kwam rond de eeuwwisseling uit Nederland met enkele game boxen; X-box en Cubes. Zijn oorspronkelijk idee was om computerlessen voor een fractie van de toen gangbare prijzen te verzorgen aan de buurt Welgelegen. En alhoewel de prijs van internetten en computercursussen belachelijk laag werd gehouden, liet Welgelegen de kans op educatie schieten voor het genot van games waar hij overigens veel meer voor vroeg. Hij heeft er aardig aan verdiend totdat alle boxen stuk waren, deels door vandalisme, deels door het ontbreken van onderdelen.
Iemsabi
Weet u dat uw USB stick in Windows 7 als memory kan worden gebruikt. Dat gaat heel gemakkelijk. Duw een USB stick in de USB poort; klik op start en dan op computer; klik nu met de rechtermuis op de icon van uw stick en kies voor properties (eigenschappen); in de window die verschijnt, klikt u boven op ReadyBoost en onderin verschijnt dan een slider waarmee u kunt aangeven hoeveel extra memory u gaat gebruiken. Ik gebruik het bij het werken met het programma 3DSMax. Dit programma is te zwaar voor mijn computer en crashte vaak. Vanaf ik ReadyBoost gebruik om 1 GigaByte aan memory toe te voegen aan mijn computer is het programma niet meer gecrasht. Veel meer over deze artikelen is te vinden op de website http://www.iemsabi.com
Yodea 2000

error: Kopiëren mag niet!