Wet opvanginstellingen nog steeds niet serieus genomen

De aanname van de wet op opvanginstellingen zal naar het schijnt een tijdje op zich laten wachten. Er zijn inmiddels jaren voorbijgegaan sinds de wet is aangeboden voor behandeling aan DNA vanuit het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting. De minister van  Sozavo, Alice Amafo, had reeds eerder dit jaar aangegeven dat de aanname van deze wet van cruciaal belang is om beleid te ontwikkelen op dit gebied. Hoewel de conceptwet reeds is aangeboden, is er nog geen actie ondernomen om de wet te behandelen en goed te keuren.
De minister wil dat er strategieën worden ontwikkeld voor kinderopvanginstellingen om de zorg te verbeteren. Volgens de minister zijn er landelijk 256 oppashuizen en 59 internaten. Na 31 bezoeken te hebben gepleegd vanuit het ministerie is er een lijst van aanbevelingen gemaakt. Amafo zegt dat er gelijk acties zijn genomen na de aanbevelingen. “Er is een reeks van gesprekken gevoerd, die heeft geleid tot verbetering van de opvanginstellingen.” Echter moet continue controle worden uitgevoerd in de verschillende instellingen, zodat men niet meer vervalt in oude gewoonten.
Na onderzoek van het ministerie bleek dat vooral de hygiëne binnen de verschillende instellingen te wensen overlaat. Ook de pedagogische, relationele, fysieke, emotionele en administratieve aspecten zijn een groot zorgpunt. Een ander groot probleem is de onderbezetting en het tekort aan gekwalificeerd personeel dat met liefde en op basis van de idealen van de Early Childhood Developement (ECD) werkt. Volgens de regels van de ECD is het ideaal dat een lid per 4 baby’s, een lid per dreumes, een lid per 12 peuters en twee leden per 35 schoolgaande kinderen aanwezig zijn in een instelling. Deze ideale situatie heeft geen enkel opvanginstelling nog. De goedkeuring van de wet is een must om de kwaliteit van de opvanginstellingen te verbeteren.
Seshma Bissesar

error: Kopiëren mag niet!