Groot tekort aan arbeidskrachten in tuinbouwsector

Er is een groot tekort aan veldarbeiders in de tuinbouwsector. Dat zegt de voorzitter van de Landbouwcoöperatie Kwatta, Wim Bainath, tegenover de krant. Dit tekort heeft negatieve gevolgen voor de productie. “Ik zelf heb 10 arbeiders nodig op het veld, maar niemand wil het werk in de tuinbouwsector meer doen. Vooral jongeren zien niet in hoe belangrijk de tuinbouwsector is voor Suriname.” Bainath zegt dat door de hitte buiten op het veld het heel erg onaantrekkelijk is voor jongemannen om op het veld te gaan werken en te planten. Hij weet van andere collega-ondernemers in de sector dat ze ook te kampen hebben met een tekort aan krachten. “Het gaat al niet goed met deze sector en nu moeten we ook dit meemaken”, zegt hij verontrust. Bainath zegt dat de coöperatie begonnen is met het proces om buitenlandse krachten naar Suriname te halen om het veldwerk te doen. Het gaat hierbij om Indiërs. Bainath zegt dat er al een vertegenwoordiger in India bezig is personen te interesseren om te werken in de tuinbouwsector.
“We zullen eerst 5 personen laten halen en langzaamaan willen we het aantal aanvullen met 3 tot maximaal 20 personen, zodat ook de leden van de coöperatie gebruik kunnen maken van deze krachten.” De voorzitter zelf heeft 4 zonen, maar geen van ze wil zijn heil zoeken in de tuinbouwsector. “Als zelfs de kinderen van de boeren niet eens in deze sector willen werken, wil dat zeggen dat er iets heel ergs aan de hand is en dat er een onderzoek moet komen. Niet ik alleen heb deze problemen, maar ook collega’s.” Bainath zegt dat een salaris van SRD 60 per dag en een gratis woning met nutsvoorzieningen niet aantrekkelijk genoeg zijn om Surinamers aan te trekken voor deze job. Met de komst van de Indiërs hoopt hij de productie in de tuinbouwsector te verdubbelen. De tuinbouwondernemer vindt dat de doelgroep zelf weinig of niet eens betrokken wordt bij besluiten van de regering en het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij. “Waar zijn al de gereedschappen naar toe die zijn geschonken? Alleen districten die zich niet eens met de tuinbouwsector bemoeien, krijgen deze gereedschappen. Plaatsen als Wanica, Saramacca en de rand van Paramaribo hebben het nakijken”, besluit Bainath.
Seshma Bissesar

error: Kopiëren mag niet!