‘Sociale pot DNA is smijten met geld’

VHP-assembleelid Sheilendra Girjasing vreest dat de coalitie flink met geld zal smijten als de sociale pot wordt uitgevoerd zoals gepland. Girjasing zegt dat het hem niet zal verbazen als de coalitie de pot gebruikt om voor de verkiezingen allerlei propaganda-activiteiten te financieren onder het mom van het geven van sociale hulp. “Men begint met SRD 15.000, maar niemand kan mij garanderen dat het bedrag straks niet oploopt naar een exorbitant hoog bedrag, daar het bekend is dat deze coalitie met geld smijt. Het idee op zich is goed, maar ik heb er toch mijn bedenkingen over”, zegt het assembleelid. Volgens Girjasing verdienen de meeste Surinaamse parlementariërs voldoende om met middelen uit hun eigen zak sociale nood te helpen lenigen. “Het gros van de assembleeleden heeft, op Andre Misiekaba en Melvin Bouva na, een dubbele baan en geniet dus twee inkomens.”
Girjasing is naast parlementariër ook ondernemer. ij geeft HHij geeft per jaar meer dan 10.000 uit aan sociale steun. Het hebben van een sociale pot is niet onbekend voor parlementen in de wereld. Girjasing heeft in gesprekken met collega’s uit Zuid-Amerika mogen vernemen dat zij ook een dergelijk project hebben. Het gaat in die landen dan niet om sociale projecten alleen, maar om duurzame projecten die ontwikkeling op gang brengen in de gebieden waar de parlementariërs uit afkomstig zijn. “Surinaamse assembleeleden verdienen echter al behoorlijk en kunnen sociale projecten in hun districten zelf financieren, zonder extra gebruik te maken van belastingmiddelen. Gebruikmaken van overheidsmiddelen zou betekenen dat assembleeleden zichzelf bevoordelen.” En daar werkt de VHP-parlementariër absoluut niet aan mee. Het college besprak vorige week het voorstel voor de instelling van een sociale pot met een aanvangsbedrag van SRD 15.000. De sociale pot zal gefinancierd worden uit de begroting van het parlement.

error: Kopiëren mag niet!