Groenteschaarste tot eind november

Dat er nu een groenteschaarste is, hebben vele consumenten al opgemerkt als ze op de markt hun groenten moeten kopen tegen hoge prijzen. Terwijl er voor tomaten zeker SRD 10 neergeteld moet worden, moet er SRD 7,50 aan een kant worden gelegd voor een hoopje boulanger. Dezelfde situatie is ook waar te nemen bij bladgroenten waar de Surinaamse consument eerst diep in zijn buidel moet tasten, voordat er aankopen gedaan kunnen worden. En toch kan het erger worden. Dat voorspelt de voorzitter van de Landbouwcoöperatie Kwatta, Wim Bainath. Hij zegt dat een aantal factoren ervoor heeft gezorgd dat de prijzen hoger zijn geworden en de komende maanden zo zullen blijven of zelfs stijgen.
‘Door de grote droge periode is het aanbod van groenten minder geworden. Landbouwers willen hun waterpompen niet inzetten om de terreinen te besproeien met water, omdat dit veel kosten met zich meebrengt. De brandstofprijzen zijn nu onbetaalbaar. Bovendien hebben de meeste landbouwers zich teruggetrokken, waardoor de productie minder is.’ Bainath zegt dat er weinig landbouwers over zijn die nog willen zwoegen in de hitte om te produceren. De hoge brandstofprijzen hebben gemaakt dat de hoop van deze groep ondernemers met de grond gelijk is gemaakt door de regering. ‘De schaarste is al begonnen, maar het gaat verergeren. De prijzen zullen nog hoger worden. Dat is niet de schuld van de landbouwer, maar van de regering die niet investeert in de groenten- en fruitsector. Er worden alleen plannen gemaakt en gesproken en veel geld beloofd, maar uiteindelijk is de realisatie nul komma nul’’, zegt Bainath. Pas in de maand december zal er een overvloed zijn aan groenten en de prijzen zullen dan lager worden.
Seshma Bissesar

error: Kopiëren mag niet!