Trek topsectiespelers naar lidbonden wordt groter

De trek van topsectiespelers naar de lidbondenclubs wordt de laatste jaren steeds groter. Dit jaar zal dat niet minder worden. Onder het mom van afbouwen, vertrekken veel spelers boven de 30 jaar naar clubs van de lidbonden. Dat was zo’n 4 jaar geleden het geval. Maar de laatste twee jaren gaan ook jongere spelers in bloei naar de lidbonden. Een schoolvoorbeeld is de talentvolle Melvin Valies, die Eersteklasser Takdier Boys verliet voor SCA bij de Lelydorp Sportbond. Ook Lorenzo Overman volgde hem van Takdier Boys naar SCA. Het is publiek geheim dat er bij de lidbonden veel meer geld te verdienen is dan in de Topsectie. De verleiding is te groot om voor meer geld te spelen dan in een hogere klasse.
SVB-voorzitter Louis Giskus heeft dit fenomeen ook opgemerkt. Volgens Giskus is dit fenomeen ontstaan sinds het spelen van topsectiewedstrijden op uit- en thuisbasis. ‘Voor de jaren 90 werden alle topsectiewedstrijden in Paramaribo gespeeld. Alle topspelers uit de districten speelden dan ook voor een ploeg in de topsectie. Maar sinds er ook topsectiewedstrijden in de districten worden gespeeld, is het districtenvoetbal gaan groeien. De lidbondenploegen gingen zich beter organiseren en er kwamen grote sponsors bij. Spelers hoefden dus niet meer naar de topsectieclubs te gaan’, legt Giskus uit. Intussen is er een omgekeerde cyclus ontstaan. Spelers uit Paramaribo gaan naar de districten om te voetballen.
Giskus zegt dat bij de invoering van uit- en thuiswedstrijden in de jaren 90 dit al voorspeld was. ‘Op termijn zouden de districtsbonden zich gaan ontwikkelen tot sterke organsaties.’ De SVB kan voorlopig niets doen om deze neerwaartse stroom tegen te gaan. ‘Het is een keuze van de speler zelf, als hij wil gaan voetballen voor een club uit een lagere divisie. Niemand kan hem stoppen. Het is zijn vrije keus’, zegt Giskus. ‘Als zo’n speler toch voor een nationale selectie wil uitkomen, dan zal hij extra moeten gaan trainen en een sterke discipline aan de dag leggen.’

error: Kopiëren mag niet!