Hoogst bedrag uit Ambassador’s Funds voor restauratieproject commandeurswoning


Ambassadeur John Nay van de Verenigde Staten van Amerika heeft gisteren 128.771 US dollar uit The Ambassador’s Fund for Cultural Preservation ter beschikking gesteld van het Openlucht Museum Fort Nieuw Amsterdam. Het geld is bestemd voor restauratie van de commandeurswoning op het complex. Nay overhandigde de cheque aan Ben Halfhide, voorzitter van de stichting die het beheer heeft over Fort Nieuw Amsterdam. Halfhide was bijzonder ingenomen met deze geste. Het is Susan Ross, Public Affairs Officer van de US  Embassy in Paramaribo, die zich bijzonder heeft ingezet voor dit project. Nay bedankte haar gisteren daarvoor.
De commandeurswoning is een van de authentieke houten (officiers-)woningen die bij een wandeling door het fort te bezichtigen zijn. Het is een van de oudst gebouwde monumenten van Suriname. Het is in 1750 gebouwd als huis van de commandeur van het Fort Nieuw Amsterdam in de typisch koloniale stijl van voor de 18e eeuw. Volgens Halfhide woonde de commandeur van het fort daarin tot 1920. De woning werd toen overgedragen aan het commissariaat. Tot 2000 hebben de opeenvolgende burgervaders, Van Petten, May, Douglas en Kadi Kartokromo, in gewoond. Daarna raakte deze monumentale woning in ernstig verval.
Het Ambassador’s Funds for Cultural Preservation is speciaal ingesteld voor het ondersteunen van cultureel erfgoed in ontwikkelingslanden en is onderdeel van het Amerikaans departement van Onderwijs en Culturele Zaken. Sinds zijn instelling door het Amerikaans Congres heeft hij financiële ondersteuning gegeven aan meer dan 700 projecten die gericht waren op behoud van erfgoed in meer dan 100 landen. Het fonds ondersteunt een breed scala aan projecten op dit gebied, zoals restauratie van historische gebouwen, waardering en conservatie van museumcollecties, instandhouding van archeologische vindplaatsen, documentatie van verdwijnende crafts, verbeterde opslagmogelijkheden voor archieven en manuscripten en vastlegging van Inheemse talen. Volgens Nay is dit het eerste project waarvoor zoveel geld is uitgetrokken uit het fonds. Dit bedrag is echter bijlange na niet voldoende. Onderminister Abigail Lie A Kwie van Openbare Werken die gisteren ook aanwezig was, nodigde het bestuur van Halfhide uit om gezamenlijk te kijken hoe de restauratiewerkzaamheden te voltooien. (Door: Widjai Ganesh/DBSfoto’s: Ruben Hanoewant)

error: Kopiëren mag niet!