Vakantieactiviteiten onder thema ‘Gesontu Prisiri’

Op donderdag 6, vrijdag 7 en zaterdag 8 september organiseert de Nationale Stichting Kinderboekenfestival in het Jeugdcentrum vakantieactiviteiten voor de jeugd onder het thema ‘Gesontu Prisiri’. De vakantieactiviteiten worden uitgevoerd in opdracht van en in samenwerking met het ministerie van Volksgezondheid en hebben tot doel de totale gemeenschap, zowel kinderen als volwassenen, bewust te maken van een gezonde leefstijl en het beperken van niet-overdraagbare aandoeningen of ziekten.
Bij de launch van ‘Gesontu Prisiri’ zal de sportlegende Letitia Vriesde met haar Stichting Letitia Vriesde Sportpromotie Suriname een sportdemonstratie verzorgen. Vervolgens zullen kinderen de eerste Gesontu Prisiri Awards uitreiken aan enkele voorvechters van een gezonde leefstijl. De vakantieactiviteiten in het Jeugdcentrum staan open voor alle kinderen. Zij kunnen meedoen aan bewegingsactiviteiten zoals touwtje springen, hoelahoep, fosten prey, gezelschapsspelen en allerlei gezondheidsspelletjes.
De laatste dag van de vakantieactiviteiten valt samen met Caribbean Wellness Day. Op 8 september wordt tijdens alle activiteiten extra het accent gelegd op ‘gezondheid’. Sinds 2008 doet Suriname mee aan Caribbean Wellness Day, die in het hele Caribisch gebied op de tweede zaterdag in september gevierd wordt. Het ministerie van Volksgezondheid stelt op deze bijzondere dag truitjes beschikbaar voor de deelnemers aan Gesontu Prisiri.
Diverse bewustwordingsspotjes met betrekking tot een gezonde leefstijl zullen via radio en televisie worden uitgezonden. Het eerste bewustwordingsspotje ‘Lekker in je vel’ wordt sinds juli op enkele stations uitgezonden. Gepland is dat in de vakantie een nationale campagne ‘Touwtje springen’ wordt georganiseerd, waarbij verschillende buurten met de ‘Lekker in je vel bus’ worden aangedaan met ‘springcompetities’. De beste touwspringers zullen later dit jaar meedoen aan een grote finalewedstrijd.
Belangrijk is dat precies nagegaan wordt wat kinderen weten over gezondheidsregels en over een gezonde leefstijl en hoe ze de informatie toepassen. Middels metingen die op vastgestelde momenten plaatsvinden, wordt gemeten en bijgehouden hoe gezondheidsinformatie bijdraagt aan een gezonde leefstijl. Het programma ‘Lekker in je vel’ begon in februari tijdens het Kinderboekenfestival in Saramacca en loopt tot en met december 2012.

error: Kopiëren mag niet!