Tweede dag Nationale Schoonmaakactie


De Nationale Schoonmaakactie 2012 is op maandag 27 augustus 2012 van start gegaan. Deze activiteit is verdeeld over twee perioden van elk 10 werkdagen. De eerste periode duurt van 27 augustus tot en met 07 september en periode 2 duurt van 10 september tot en met 21 september. Het directoraat Openbaar Groen heeft in samenwerking met het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling (Minov) de registratie van de scholieren uitsluitend doen plaatsvinden op de voj- en vos-scholen. Gisteren was het de tweede dag van deze actie. Op een bepaald moment voelde een van de kinderen, een meisje, zich onwel.  Zeer waarschijnlijk kwam dat door de felle zon. Dagblad Suriname sprak over de actie met het hoofd van de Straatonderhoudsdienst Milieubeheer, een van de leiders en enkele werkende kinderen die meedoen aan deze actie.

Dhr Lecton:

 De zon is dezer dagen werkelijk fel

De heer Lecton is de coördinator, tevens hoofd van de Straatonderhoudsdienst Milieubeheer. Haast aan het eind van de tweede werkdag heeft zich een klein  ongeval voorgedaan, waarbij een van de pupillen zich onwel voelde. Uit voorzorg werd de ambulance van het Militair Hospitaal erbij gehaald. De eerste dag is goed verlopen. De coördinator geeft zelf ook aan dat de zon juist deze dagen vreselijk fel is. De kinderen hebben wel een pet en een vest gehad. De kinderen die meedoen aan deze actie verdienen per dag SRD 35. Lecton  doet een beroep op automobilisten om rekening te houden met de kinderen, die op straat werkzaamheden verrichten. Ook vraagt hij aan de ouders dat zij hun kinderen wat te eten geven, voordat zij van huis vertrekken. De organisatie zorgt wel voor drinken. Er zijn geen sponsoren gevonden voor voeding.

 Clark E:

De mensen moeten leren hun woonomgeving schoon te houden

Meneer Clark is de groepsleider. Hij ziet erop toe dat alles goed verloopt en ook dat er dagelijks goed werk geleverd wordt. Maandag was de eerste dag en het is volgens hem goed verlopen. De kinderen in zijn groep hebben bewezen dat zij zich wel goed kunnen inzetten. Gisteren was het de tweede werkdag. Jammer dat een van de kinderen zich plotseling niet goed voelde. Het is gebleken dat zij uit huis vertrokken is met griep. Vermoedelijk is dat tijdens het werken verergerd. Clark hoopt van harte dat mensen nu bewust worden en hun woonomgeving schoonhouden.

 Vallerie:

“Vorig jaar leuker”

“Ik ben 15 jaar en doe voor de tweede keer mee aan de schoonmaakactie. Vorig jaar vond ik leuker. Van het jaar is het niet echt leuk, want je hebt ook enkele onbeleefde mensen ertussen. Volgens Vallerie weten sommige voorwerkers niet op een gepaste manier te praten met de kinderen. Vallerie zal het geld dat zij zal ontvangen, besteden aan schoolinkopen.

Laqueeda:

“Schoolkleding aanschaffen”

Laqueeda doet voor het eerst mee aan de schoonmaakactie. Zij vindt het werk een beetje moeilijk en zwaar. De zon is fel en zij moeten in die felle zon hun werk verrichten. Met het geld zal Laqueeda schoolkleding aanschaffen. Zij zal het volhouden totdat de 10 dagen voorbij zijn.

Shaquille:

“Het werk is niet zwaar”

Shaquille is 15 jaartjes oud. Dit is de eerste keer dat hij meedoet aan deze actie. Shaquille zegt dat het werk voor hem niet zwaar is. Hij weet niet wat hij met het geld zal doen. Hij heeft nog niet erover nagedacht.
 

Chamiel:

“Iets voor mezelf kopen”

Dit is de eerste keer voor Chamiel. Hij is 15 jaar oud en geniet van het werk. Hij doet alles met plezier. Chamiel zegt dat hij met zijn verdiend geld iets leuks voor zichzelf zal kopen.

error: Kopiëren mag niet!