Premdew Lachman: ‘Badrisein Sital vertelt lariekoek’

“Wat Badrisein Sital vertelt, is lariekoek. De richtprijs van SRD 75 is voor-de-gek-houderij”, zegt Nieuw Suriname DNA-lid Premdew Lachman van het rijstdistrict Nickerie. “Vanuit een afstand een heleboel dingen uitkraaien over de sector is geen kunst.” Lachman zegt dat met de uitspraken van Sital het nog chaotischer is geworden in de sector. “Het is niet duidelijk wie mag praten. Iedereen praat maar wat. De ene keer is het Sital, dan weer assembleelid Doekhie, dan weer de LVV-minister. Het gehaal en getrek is voor de rijstboeren heel verwarrend.” Lachman die uit een rijstboerenfamilie komt, vindt dat LVV-minister Hendrik Setroidjojo samen met de boeren en de verwerkers moet gaan praten over de problemen in de sector. “Deze twee groepen weten wat er hapert aan deze sector.” Lachman vraagt zich af hoe Sital aan de SRD 75 is gekomen.
Volgens het assembleeluid beschikt het ministerie van LVV over voldoende capaciteit om een verantwoorde kostencalculatie te maken, op grond waarvan naderhand een gedegen richtprijs vastgesteld kan worden. Hij onderschrijft de stijging van de kosten van de padieboer door de inflatie, de stijging van de brandstofprijs en de prijzen van landbouwmaterieel zoals tractoren. “De prijs van SRD 50 tot SRD 60 is daarom moordend”, zegt Lachman. “Daarmee komen ze zeker niet uit de kosten. Die prijs is ver beneden de kostprijs van SRD 85 van de boeren.”
Het assembleelid zegt dat de boeren erg teleurgesteld zijn in de regering. “Er is veel beloofd aan de boeren, maar ze merken dat ze iedere keer in de maling zijn genomen”, zegt Lachman. “Het ureum dat ze goedkoop zouden krijgen, is uiteindelijk duur verkocht; de incentives die ze zouden ontvangen, hebben ze ook nooit gehad. Het resultaat is al te merken. De boeren konden niet meer dan 20.000 hectare beplanten.” Dat is veel minder dan het vorige jaar. Lachman vreest dat met de richtprijs die Sital wil hanteren, een aantal boeren weer geconfronteerd zal worden met veiling van hun bezittingen.

error: Kopiëren mag niet!