Amzad Abdoel: ‘Quorumvraagstuk is intern coalitieprobleem’

NDP-parlementarier Amzad Abdoel kan zich nauwelijks voorstellen dat zijn collega’s afgelopen vrijdag verstek hebben laten gaan bij de vervolgbehandeling van de Wet Toezicht Geldtransactiekantoren. ‘Dat moet maar intern binnen de coalitie opgelost worden. Het zijn steeds dezelfde leden die niet verschijnen’, zegt Abdoel. ‘Het door laten gaan van de wetsbehandeling kan in ieder geval niet liggen aan het verschil in gezichtspunten’, zegt het DNA-lid. Volgens Abdoel waren vrijwel alle coalitieleden al op één lijn wat betreft de meeste aanpassingen in de wet. Deze wet had vrijdag best goedgekeurd kunnen worden. Abdoel vindt het op zijn zachtst gezegd onverantwoord dat de behandeling op zo een wijze is afgelast. ‘We lopen als land het risico om op de black list van de Caribbean Financial Action Task Force (CFATF) gezet te worden, als wij geen haast maken met de goedkeuring van deze wet’, zegt Abdoel.
De Wet Toezicht Geldtransactiekantoren is onderdeel van een aantal maatregelen dat Suriname als CFATF-lid moet treffen. In dit verband heeft het parlement enkele weken terug de gewijzigde Wet Melding Ongebruikelijke Transacties en Wet Identificatieplicht met algemene stemmen aangenomen. Het gaat om het inbouwen van zodanige instrumenten om kapitaalstroom veilig en inzichtelijk te houden om financiering van terrorisme te voorkomen. Abdoel zegt daarom geen moeite te hebben met de extra taken die de Centrale Bank van Suriname toebedeeld krijgt in de Wet Toezicht Geldtransactiekantoren. Die verhoogde controle schept ook de garantie dat het valutacircuit betrouwbaar en transparant is. Enkele leden zijn echter van mening dat de moederbank teveel macht krijgt binnen de sector. Volgens Abdoel zal die verhoogde controle de inzichtelijkheid in die branche vergroten, wat noodzakelijk is voor de kleine open economie die Suriname heeft.

error: Kopiëren mag niet!