Inspecteur Pelswijk buiten functie gesteld

Inspecteur Ernst Pelswijk van Nieuw Nickerie is op dinsdag 21 augustus buiten functie gesteld. Pelswijk was samen met een politieagent tweede klasse betrokken bij een schietincident op vrijdag 6 juli 2012 voor een inrit aan de Julianastraat te Nieuw Nickerie. Daarbij is ene Soeniel doorboord door een kogel uit het wapen van de inspecteur. Volgens familieleden van Soeniel heeft Pelswijk meteen gericht geschoten. ‘Niet eens een waarschuwingsschot is gelost voor iemand die niets gedaan heeft en ongewapend was. Hoewel er vaker aangifte tegen de drugsgebruiker Soeniel was gedaan wegens huiselijk geweld, handelde de inspecteur deze keer zonder aangifte’, geeft de familie aan. Inspecteur Humphrey Naarden van de Voorlichtingsdienst van het Korps Politie Suriname (KPS) bevestigt alleen de buiten functiestelling van Pelswijk en de agente tweede klasse vanwege een schietincident. Verder kon Naarden geen informatie verschaffen.
De familie van Soeniel had eerder enkele keren aangifte tegen hem gedaan bij de politie wegens huis- en familieproblemen als gevolg van drugsgebruik. Volgens een familielid was inspecteur Pelswijk omstreeks 23.00 uur op bezoek bij een mevrouw aan de Julianastraat. ‘Soeniel arriveerde op dat moment op de fiets thuis. De waarnemend gewestelijke politiecommandant van Nickerie was op dat moment in zijn dienstvoertuig op straat samen met een andere agent.’ Soeniel zou door de inspecteur van achteren bij zijn kraag zijn gegrepen en hardhandig tegen de auto gesleurd. Hij zou worden gefouilleerd en op dat moment zou Soeniel kans hebben gezien zich uit de voeten te maken.
‘De inspecteur schoot van achteren gericht op Soeniel. Ondanks geraakt te zijn, rende Soeniel richting Westkanaalstraat naar een bosschage om zich te verschuilen. Hij zeeg neer en werd in kritische toestand, met een bloedende schotwond, achtergelaten. De inspecteur reed in zijn dienstvoertuig weg. Het gelukte Soeniel toch nog om naar huis te gaan’, vertelt het familielid. ‘Badend in bloed hebben de buren en familie hem zo aangetroffen. De familie heeft Soeniel toen zelf naar EHBO vervoerd. Daar bleek de situatie zeer ernstig. De kogel drong van achteren onder de rug naar binnen tot aan de navel voorin. ‘Het schot heeft als het ware zijn rug- en buikstreek doorboord. In deze toestand was hij opgenomen in het ziekenhuis.’
Naderhand werd Soeniel door de politie als verdachte aangemerkt. Als arrestant mocht hij geen bezoek ontvangen. Volgens de familie heeft deze zaak niets te maken met operatie Tigri Barba. ‘Het is een familieprobleem.’ Volgens het familielid zijn er geen waarschuwingsschoten gelost. ‘De inspecteur heeft direct en bovendien gericht geschoten op Soeniel. Pelswijk was toevallig in de buurt op bezoek. Hij was niet speciaal uitgereden om Soeniel op te sporen. Bovendien is Soeniel niet met de ambulance of de politieauto naar de EHBO vervoerd. Soeniel is wel een drugsgebruiker, maar hij heeft nog steeds recht op een menswaardige behandeling’, zegt het droevige en emotionele familielid. ‘Soeniel had geen vuurwapen bij zich, hij is geen crimineel.’
Ondertussen is Soeniel door het Openbaar Ministerie in vrijheid gesteld. Hij is al ontslagen uit de ziekeninrichting, maar is nog steeds bedlegerig. Hij is al twee keren achter elkaar geopereerd aan zijn buik. ‘Al zou de verdachte zich hebben verzet, dan nog mocht inspecteur Pelswijk niet gericht op hem schieten’, zegt het familielid. Het schietincident is nu overgedragen aan OPZ voor verder onderzoek. Vermoedelijk heeft dit incident ertoe geleid dat de twee betrokken politiefunctionarissen buiten functie zijn gesteld.

error: Kopiëren mag niet!