Boeren willen SRD 84,53 voor baal padie

Harrynandan Oemraw, voorzitter van de Surinaamse Padieboerenassociatie (SPBA), wenst graag een opkoopprijs van SRD 84,53 voor een baal natte padie. Eerder had de Vereniging van Padieproducenten (VPP) gevraagd voor SRD 90, 64 voor een baal. Oemraw weet niet waarop de opkoopprijs van de VPP gebaseerd is. De SPBA heeft op 15 augustus in Nickerie met de opkopers vergaderd en is tot de richtprijs van SRD 84,53 gekomen. De SPBA-voorman heeft deze richtprijs gistermiddag besproken met minister Hendrik Setrowidjojo van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV).
De SPBA-delegatie was gisteren in Paramaribo om ook gesprekken te voeren met een buitenlandse consultant betreffende de bouw van een drogerij, opslag en pelmolen voor de boeren. De rijstboerenorganisatie kreeg van de regering de opdracht een begroting te maken van de kosten voor de bouw van deze voorzieningen. Indien gereed kunnen de boeren een betere opkoopprijs afdingen met deze voorzieningen. De padieboeren hadden in het verleden wel de beschikking over een eigen opslag, pelmolen en drogerij in de Europolder. Door verwaarlozing gingen de faciliteiten teloor. Het ligt uiteindelijk aan de regering om te bepalen wat de richtprijs zal zijn. Enkele rijstboeren zijn al met de oogst begonnen.

error: Kopiëren mag niet!