RabinParmessar: ‘Geldovermakingen naar Nederland nemen toe’

Hoewel hij de officiële cijfers niet kon presenteren, merkte NDP-parlementariërRabinParmessargisteren in DNA op dat er een toename is van geldovermakingen van Suriname naar Nederland. ‘Daarentegen is er een afname van overmakingen vanuit Nederland naar Suriname. Een afname van ruim 10%’, zei Parmessar tijdens de behandeling van de ontwerpwet Toezicht Geldtransacties 2012. Het DNA-lid,AsiskumarGajadien, merkte op dat de toename komt doordat er nu meer, ruim 1000, Surinaamse studenten in Nederland college volgen. Ouders maken dan geld over naar hun kinderen voor levensonderhoud en studie. Gajadien vroeg via het college aan de minister van Financiën om zo spoedig mogelijk de cijfers van deze zaken bekend te maken.
Parmessar haalde aan dat er ook een fenomeen is, waarbij bedrijven grote valutabedragen storten bij de bank als te zijn bedrijfsinkomsten. Dit geld wordt dan via de legale wegen overgemaakt naar het buitenland. De NDP’er vraagt zich af hoe men controleert dat het vreemd geld dat gestort wordt, daadwerkelijk bedrijfsinkomsten zijn. Of komt het niet van vrienden of familieleden. ‘Indertijd was er een voorstel dat bedrijven die vreemd geld stortten bij de bank, een nota van decambio waar het geld gewisseld was, moesten overleggen als bewijs dat het werkelijk om bedrijfsinkomsten ging. Jammer genoeg is dit voorstel niet doorgevoerd.’
Parmessar hekelt ook het feit dat er geld in supermarkten en handelszaken illegaal wordt gewisseld. ‘Cambio’s zijn gebonden aan strenge regels, maar de supermarkt op de hoek niet. Dit komt omdat er geen controle is.’
AshaGajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!