Rachied Doekhie: ‘Een tractor rijdt een meter per minuut

‘Een tractor rijdt maar een meter per minuut. Als je werkelijk wil schuilen voor de tractor, hoef je niet eens te rennen. Je loopt gewoon weg. Want vanuit de verte zie je dat ding aankomen’, merkt NDP-assembleelid Rachied Doekhie verbouwereerd op. Hij heeft het over het ongeval op het rijstveld van Leakat Mahawatkhan. Hierbij kwam Asgarali Kalidien ongelukkigerwijs om. Volgens de verklaring van de operator en zijn handlanger ging het latere slachtoffer vermoedelijk schuilen bij het zien van de tractor. Dit werd hem fataal. De maaier van de tractor verwondde hem zodanig dat hij ter plekke overleed.
Volgens Doekhie plaatsen vrienden en familie van Kalidien grote vraagtekens bij het heengaan van de visser. Ook hij is door de burgers benaderd een grondig  onderzoek te laten instellen door de procureur-generaal. Doekhie, lid van de vaste commissie van Justitie en Politie, heeft er meteen werk van gemaakt om de pg op de hoogte te brengen van deze kwestie. Voor Doekhie is het tragisch heengaan van Kalidien ook een vraagteken. ‘Welke tractor operator gaat nou maaien in de regen? En nota bene was er ook geen gras daar. Er was helemaal geen bosschage.’
Doekhie stelt dat de tractoroperator zeker voor een afstand van 100 meter voor zich uit kon zien. ‘Misschien is die arme man ergens anders doodgeslagen en hebben zij hem onder de tractor geplaatst’, oppert hij. Volgens hem moeten zowel de operator als zijn handlanger flink aan de tand gevoeld worden. ‘Ik ben niet de persoon die een oordeel moet vellen over het gebeurde, ik plaats slechts feiten en omstandigheden naast elkaar.’ Op de foto, die is verschenen in de media, is volgens Doekhie helemaal geen bosschage te zien. Op het veld is padieaanplant te zien en geen gras. De dam zou verder geen gras bevatten dat gemaaid moest worden. ‘Het gras op de dam was niet eens 20 centimeter lang. En wie gaat nou in de regen maaien.’
Volgens de politicus is het zaak dat er een grondig en diepgaand onderzoek komt. ‘Het kan niet. Vooral hoe aangegeven is dat de man vaker daar is geweest om te stelen.’ Doekhie stelt dat indien het latere slachtoffer daadwerkelijk wilde schuilen voor de tractor zoals beweerd wordt door de operator, het een koud kunstje was om in het water te springen en zich daar schuil te houden. ‘Je schuift even op en je bent al in het water.’
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!