Fiso-pensioen binnen bereik gepensioneerden

Het zal niet lang meer duren voordat alle 20.000 gepensioneerden  uit overheidsdienst maandelijks hun Fiso-pensioen ontvangen. Armand Deekman, voorzitter van de Belangenbehartiging Gepensioneerden uit Overheidsdienst (BBGO), zegt dat het Pensioenfonds al ruim 65% van het bestand van gepensioneerden heeft kunnen transformeren naar het Fiso-systeem. Uit deze groep wordt voor ca. 7.000 gepensioneerden momenteel de berekeningsformule toegepast om het nieuwe Fiso-pensioenbedrag te kunnen koppelen.  Deze pensioenen zouden al eind juli een feit moeten zijn, maar het transformatieproces heeft wat vertraging opgelopen, zegt de BBGO-topper. In de groep van 20.000 gepensioneerden zitten ook de categorieën weduwen, wezen en de gepensioneerden uit de parastatale bedrijven. De BBGO heeft gevraagd om alle vier categorieën in een keer te transformeren naar Fiso en te koppelen aan het nieuwe Fiso-pensioen.
De transformatie van de pensioenen vanuit het oude ABB- naar het Fiso-systeem is volgens Deekman geen eenvoudige operatie. Zo staat op de beschikkingen van de gepensioneerden uit het oude ABB de functies niet vermeld. Men werkte toen alleen met rangen. Het is nu een enorme klus om op basis van de beperkte informatie na te gaan in welke functiegroep een gepensioneerde ambtenaar ingepast moet worden. In sommige gevallen is er zelfs sprake van het inpassen van gepensioneerden die beroepen hebben uitgeoefend die momenteel niet meer bestaan. In het onderwijs zijn deze probleemgevallen bekend. ‘Zo zijn er beschikkingen van gepensioneerde onderwijzers waarop staat dat zij hulponderwijzer zijn. Dit beroep bestaat niet meer. Met veel moeite gelukt het Pensioenfonds samen met de BBGO om deze moeilijke gevallen alsnog in te passen.’
Deekmman zegt dat de BBGO met haar deskundigen technische ondersteuning geeft aan het project. Volgens Deekman is er een grote druk op het BBGO-bestuur om de nieuwe Fiso-pensioenen zo gauw mogelijk rond te krijgen. “Het nieuwe pensioen is beloofd, de mensen willen iets zien op hun bankrekening, dus we zetten alles in het werk om het afgerond te krijgen”, zegt Deekman.

error: Kopiëren mag niet!