Rais Madhar legt zwarte band examen met succes af

De Surinaamse Judo Federatie (SJF) heeft wederom een zwarte bander afgeleverd. Rais Madhar heeft afgelopen zaterdag met goed gevolg zijn 1ste-danexamen afgelegd. De examencommissie onder voorzitterschap van Meda Kommies heeft ongeveer 50 minuten nodig gehad om overtuigd te worden. Het resultaat was niet mis: 6 voor Kata, 7 voor staande technieken en 7 voor grondtechnieken. De mening van de examencommissie was dat Madhar vlot was en zijn stof heel goed beheerste. “Het kon niet misgaan als ik let op hoe beheerst en vlot hij zijn worpen heeft gedaan”, zegt Kommies. De conditie van Madhar werd gedurende de 50 minuten ook op de proef gesteld. Hij vertoonde echter geen teken van vermoeidheid, maar was wel blij dat het afgelopen was. “Ik heb me goed voorbereid, dus ik kom er wel door”, was  zijn mening voor het examen. Madhar die dit jaar in de laatste klas van het Miranda Lyceum zat, heeft ook moeten blokken voor het vos-examen en is ook geslaagd. “Ik heb veel moeten opofferen en ben echt blij dat het nu achter de rug is”, vertelt Madhar, die ook in de Natuurkunde Olympiade heeft geparticipeerd.
De examencommissie gaf verder uitleg hoe iemand gekandideerd wordt voor een 1ste-dan- examen. Jerry van Keeken gaf aan dat een judoka minstens 1 jaar de bruine band moet hebben om een aanvraag te doen voor het zwartebandexamen. Een judoka kan er namelijk ook voor kiezen om juist te focussen op wedstrijden en de trainingen voor het zwartebandexamen op een ander moment te doen. Maar als de judoka kiest voor het maken van een zwartebandexamen, zal de voorbereiding zeker een aantal maanden in beslag nemen.
Het zwartebandexamen wordt 1 keer per jaar afgenomen door de Surinaamse Judo Federatie. De school of club waar de judoka lid van is, moet een aanvraag doen bij de SJF.

error: Kopiëren mag niet!