Jeugdige rovers gaan elk voor een jaar de bak in

De strafrechter veroordeelde Daniël Soetotaroeno en Donovan Siereen gisteren elk tot een jaar celstraf.  Zij hebben op 23 februari 2012 in het district Commewijne tezamen en in vereniging een winkelier beroofd. De verdachten hebben SRD 1.000 en een onbekend aantal belkaarten meegenomen. De rovers maakten tijdens hun daad gebruik van een vals vuistvuurwapen en een mes. Daarmee hielden zij de winkelier onder bedwang. De officier van justitie achtte diefstal onder verzwarende omstandigheden wettig en overtuigend bewezen. Als strafverzwarend feit had het OM meegenomen de tijd van de beroving. De beroving heeft op klaarlichte dag plaatsgevonden. De criminelen hadden hun plan spontaan in de wagen beraamd. De verdachten zijn bekend in de buurt. Voor elk van hen eiste de vervolgingsambtenaar een straf van 2 jaar met aftrek.
Advocaat Guno Rijssel had in zijn pleidooi naar voren gebracht dat zijn cliënt het feit volmondig heeft bekend. De drie elementen die de officier als strafverzwarend heeft meegenomen, moeten volgens de raadsman juist straf verlichtend werken, omdat hiermee wordt aangetoond dat ze geen doorgewinterde criminelen zijn. Ze hebben geen aanleg voor het criminele werk. Volgens de raadsman is er in die zin nog ruimte om hen op het rechte pad te houden. De verdachten zijn vrij jong. Daniël is 19 jaar en zijn comparant Donnovan is 20. Volgens de raadsman is het feit behoorlijk  amateuristisch gepleegd.
Advocaat Sadhna Dulam pleitte voor Siereen. Zij verzocht de rechter om een gecombineerde straf te willen opleggen. Ook haar cliënt heeft het feit bekend. De raadsvrouw betoogde dat het idee afkomstig is van de mededader. De verdediging verzocht de rechter om rekening te houden met de jeugdigheid van de verdachte en ook met het feit dat hij nooit eerder in aanraking is gekomen met de justitie. Uiteindelijk besloot de magistraat om elk van de verdachten een jaar celstraf op te leggen. Beide verdachten komen pas volgend jaar februari vrij.
Saskia Bandhan

error: Kopiëren mag niet!