‘Hoe minimal ook, laat mensen voor onderwijs betalen’

“Persoonlijk heb ik er geen moeite mee als je het onderwijs geheel kosteloos maakt, maar het moet niet ertoe leiden dat leerlingen en hun ouders nonchalant worden met het schoolmateriaal zoals leerboeken.” Dit zegt Cyrill van Dillenburg, directeur van de Heilbronschool voor lbgo. Van Dillenburg is van mening dat men zorgvuldiger omgaat met spullen waarvoor men betaald heeft. Het ministerie van  Onderwijs en Volksontwikkeling (Minov) heeft bepaald dat met ingang van het nieuwe schooljaar er geen inschrijfgeld of ouderbijdrage betaald hoeft te worden. Het onderwijs op glo- en voj-niveau is dan geheel gratis. Het Minov heeft het op zich genomen om het bijzonder onderwijs te voorzien van de financiën, die het  zou ontberen om de scholen te exploiteren.
De schooldirecteur hoopt dat de presidentiële task force, die deze operatie naar zich heeft toegetrokken, zich ook houdt aan haar afspraak om de gelden op tijd te storten. De Heilbronschool, die ressorteert onder de Stichting Scholen met de Bijbel, heeft jaarlijks een bedrag van mimimaal SRD 12.000 nodig om de school draaiende te houden.
De mening van de directeur vindt aansluiting bij de opvatting van onderwijsvakbondsleider Marcellino Nerkust. “Hoe minimaal ook, je moet mensen laten betalen voor onderwijs. Als je dat doet, geef je de persoon een stuk verantwoordelijkheid voor datgene waarvoor hij zich heeft ingeschreven”, zegt Nerkust. De vakbondstopper zegt dat sommigen in de samenleving nog altijd de houding hebben om met datgene wat ze gratis hebben gehad nonchalant om te gaan. “Als er wat geld in wordt gestopt, kunnen ouders nog altijd de druk houden op prestaties van hun kinderen, daar ze hun zuur verdiend geld erin hebben geïnvesteerd.” Nerkust verwijst ook naar de kostbare investering van ouders wiens kinderen op een particuliere school zitten. Daar wordt behoorlijk geld in geïnvesteerd. Gratis onderwijs kost geld en de kosten zullen naarmate de jaren verstrijken, alleen maar oplopen. Nerkust hoopt dat bij de evaluatie van deze maatregel andere inzichten ingang vinden.

error: Kopiëren mag niet!