BBS’er riskeert anderhalf jaar cel voor oplichting

Ambtenaar Perdiep D. van de Beveiligings- en Bijstandsdienst Suriname (BBS) hoorde gisteren anderhalf jaar celstraf tegen zich eisen. Hij wordt verdacht van oplichting en valsheid in geschrifte. Perdiep heeft een winkelier en een juwelier bewogen tot afgifte van een aanzienlijk geldsbedrag. De verdachte deed zich voor als een politiefunctionaris. Hij deed de benadeelden geloven dat hij een wapen met bijbehorende vuurwapenvergunning voor ze kon regelen. De juwelier betaalde SRD 13.500 aan de verdachte. Binnen twee weken zou een wapen geregeld zijn. De twee weken werden maanden. De benadeelde is toen zelf op onderzoek uitgegaan, waarna de politie werd ingeschakeld. De winkelier betaalde SRD 9.000.
Naast de oplichting zou Perdiep zich ook schuldig hebben gemaakt aan valsheid in geschrifte. De verdachte heeft daartoe stempels uitgeknipt en zelf documenten opgemaakt. Oude en vervallen stempels werden daarbij gebruikt. Perdiep kwam overtuigend over, omdat hij beweerde goede contacten te hebben met de procureur-generaal. Benadeelden verwachtten daarom snel resultaat.
Huisonderzoek bij Perdiep leverde verschillende vuistvuurwapenstrookjes en een aantal kopieën van kwitanties en stempels op. Het bewijsmateriaal zou volgens het OM de verdachte ertoe geleid hebben om alles te bekennen.
De verdediging had over de oplichting geen opmerkingen vanwege de bekentenis. Over valsheid in geschrifte verschilde de raadsman van mening met de officier. De advocaat gaf aan dat de stukken bij de verdachte zijn aangetroffen, maar die heeft hij niet gebruikt. Hij verzocht de rechter om rekening te houden met de persoon van de verdachte. De raadsman vroeg de magistraat om een corrigerende gecombineerde straf op te leggen, zodat Perdiep zijn werkzaamheden kan hervatten. De BBS’er is vanaf 28 maart aangehouden. Vonnis in deze zaak zal na reces op 18 oktober worden gewezen. Tot dan blijft de BBS’er aangehouden.
Saskia Bandhan
 

error: Kopiëren mag niet!