Verdachten vrijgesproken vanwege nietigheid dagvaarding

Kantonrechter Dinesh Sewratan heeft gisteren drie verdachten vanwege nietigheid van de dagvaarding vrijgesproken. Het Openbaar Ministerie (OM) had verzuimd om in de dagvaarding de tijd en de plaats van het delict te vermelden. In deze zaak had advocaat Irvin Kanhai reeds eerder een verweer opgeworpen over de nietigheid van de dagvaarding. De magistraat gaf gisteren de vervolgingsambtenaar Duncan Nanhoe de gelegenheid om hierop te reageren. Volgens de officier waren de verdachten op alle behandelingen van deze zaak aanwezig. De verdachten waren op de vorige zitting in vrijheid gesteld. De officier had tegen de verdachten K. en S. een straf van 12 maanden, waarvan 8 voorwaardelijk, gevorderd. Voor de derde verdachte M. was vrijspraak gevraagd. Aan de verdachten wordt het verwijt gemaakt dat zij bewust vals geld hebben uitgegeven. M. had goud aan iemand verkocht en ontving daarvoor Euro 500,  niet wetende dat het biljet vals was.
De officier vroeg vrijspraak voor M. omdat hij niet wist dat het om een vals biljet ging. De andere twee comparanten droegen wel kennis van de valse biljetten die bij hun zijn aangetroffen. In de woning van de verdachte K. werden 60 valse biljetten van SRD 100 aangetroffen. Bij de politie verklaarde K. dat hij wist van de valse biljetten. Advocaat Oscar Koulen betoogde in zijn pleidooi dat alleen de Centrale Bank bevoegd is om de eventuele valsheid van de biljetten vast te stellen. Volgens hem moest de officier een document van de Centrale Bank hebben overhandigd om de valsheid te bewijzen. Hij verzocht de rechter om het OM niet ontvankelijk te verklaren en zijn cliënt te willen vrijspreken. Advocaat Kanhai volhardde in zijn bewering over de nietigheid van de dagvaarding. Verder ondersteunde hij het verzoek van collega-advocaat Koulen. De rechter sprak uiteindelijk alle verdachten vrij vanwege nietigheid van de dagvaarding.
Saskia Bandhan  

error: Kopiëren mag niet!