Cambio-houder Soender Hirasing meldt zich aan

De 46-jarige cambio-houder Lachmipersad Hirasing, alias Soender, heeft zich op zaterdag 30 juli aangemeld op de afdeling Fraude van de politie. Hirasing wordt verdacht van oplichting. Hij zou meerdere personen hebben opgelicht. Na zijn aanmelding is hij in verzekering gesteld. De politie vermoedt dat Hirasing meer personen benadeeld heeft dan zij die aangifte hebben gedaan. Overige slachtoffers mogen alsnog aangifte doen op de afdeling Fraude. Dit maakt het Korps Politie Suriname bekend.
Dagblad Suriname verneemt van zijn bronnen dat Soender, eigenaar van Nirlo Money Exchange, samen met zijn raadsman, al dan niet op zijn advies, zich heeft aangemeld bij de politie. Hij zou minimaal 12 miljoen aan Euro’s en US-dollars vervreemd en/of verduisterd hebben. Daar ook illegaal geld bij hem is belegd, heeft niet iedereen aangifte gedaan. Vastgoedmagnaten, zelfs een cardioloog en een oogarts hebben honderden duizend vreemd geld belegd bij Hirasing, waarvoor ze een slordige 12% rente per maand kregen.
De ‘nearbanker’ Hirasing verdween in december 2011 spoorloos uit het land. De valutasector was in rep en roer, daar een miljoenenbedrag plotseling uit de roulatie raakte. In januari 2012 werd Hirasing in Cyprus gesignaleerd. Het bleek dat hij daar ondergedoken was en emplooi had gevonden als manager in een hotel. Van daaruit had hij vaker contact met zijn investeerders. Hij beloofde ze hun geld terug te zullen betalen.
Drie maanden lang was Hirasing niet in beeld bij de politie, omdat niemand aangifte had gedaan. Het geld werd bij hem belegd zonder documenten, op vertrouwensbasis. In de derde maand van zijn verdwijning kwam de eerste aangifte binnen. Begin april 2012 lanceerde de politie een opsporingsbevel. Daar hij zich buiten Suriname ophield, kon justitie hem niet in de kraag vatten.
Na ruim 6 maanden spoorloos te zijn geweest, werd Hirasing in de VS aangehouden. Hij had een groot geldsbedrag bij zich, dat niet aangegeven was bij de immigratiediensten. Ook had hij een schuld opgelopen in een casino, die hij maar niet betaalde. Na 2 weken was Hirasing weer vrij. Intussen had de Centrale Bank van Suriname zijn cambio-vergunning ingetrokken. Na bijkans 8 maanden meldt hij zich nu aan bij de politie.

error: Kopiëren mag niet!