Carifesta begint al te leven

“Je voelt aan dat er wat gaat gebeuren. Carifesta begint al te leven”, aldus minister van Onderwijs en Volksontwikkeling, Shirley Sitaldin. De Carifesta Host Country Management Committee (HCMC) onder leiding van Ivan Graanoogst hield gisteren een presentatie voor de minister en de directeur van Onderwijs. Carifesta XI wordt in Suriname gehouden van 18 tot en met 26 augustus 2013.
Suriname zal zich zoveel als mogelijk moeten profileren in de regio. Met het festival moet ook een brug ontstaan tussen de Caricom en UNASUR-landen, vertelt commissielid en directeur van Cultuur, Stanley Sidoel. De commissie is aardig opgeschoten met de voorbereiding. Een nieuwigheid bij Carifesta New Model is een impactstudie die verricht zal worden na het festival. Het document dat daaruit voortvloeit zal ingediend worden bij de Caricom. Uit deze studie moet blijken waarom overheden meer moeten investeren in cultuureducatie. Volgens Sidoel wordt er enorm veel belang gehecht aan het feit dat alle culturen van Suriname worden vertegenwoordigd. Deze keer zal er meer aandacht worden besteed aan de verschillende culturele groepen, onder andere aan de jongeren en hun bewustwordingsproces van de eigen culturele identiteit en waardering voor andere culturen.
De landen die lid zijn van de Caricom worden breed cultureel vertegenwoordigd tijdens dit festival. Er nemen deze keer 15 landen deel aan het evenement. Elk land mag met maximaal 50 deelnemers participeren. Het is de bedoeling om niet alleen artiesten naar Suriname te halen, maar ook toeristen aan te trekken. Suriname moet invulling kunnen geven op alle gebieden zoals beeldende kunst, book fair, fashion, filmfestival, workshops en visual arts. Niet alleen in Paramaribo zullen er activiteiten plaatsvinden, maar ook in o.a. Saramacca, Nickerie en Marowijne. Het totale kostenplaatje komt op ongeveer US$5 miljoen. Een deel van het bedrag staat op de begroting van Cultuur en de ministeries van Buitenlandse Zaken en Sport en Jeugdzaken. Commissievoorzitter Graanoogst benadrukt dat geld geen probleem moet zijn als er telkens weer wordt gezegd dat de jeugd van vandaag de toekomst is van morgen. De organisatie verwacht alles in place te hebben tegen augustus 2013.

error: Kopiëren mag niet!