Adek-studenten roeren zich

Dagblad Suriname heeft uit betrouwbare bronnen mogen vernemen dat onder de studentengemeenschap van de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS) beroering is ontstaan over het verhoogde inschrijfgeld. Enkele studenten hebben zich intussen gemobiliseerd om middels een handtekeningenactie de regering en het staatshoofd ertoe te bewegen deze verhoging terug te draaien. Gevreesd wordt dat een aantal  studenten hun studietraject noodgedwongen zullen moeten verbreken, omdat zij noch hun ouders in staat zijn het geld op te brengen.
Het Nationaal Jeugdparlement (NJP) heeft afgelopen zaterdag een motie aangenomen tegen de verhoging van het inschrijfgeld op de universiteit. Het NJP  eist terugdraaiing van het verhoogde inschrijfgeld. Het inschrijfgeld is verhoogd van SRD 625 naar SRD 750. Dit zegt NJP-voorzitter Darryl Boetoe aan Dagblad Suriname. De motie en een brief, waarin het NJP haar beklag doet over de verhoging, zullen worden aangeboden aan president Desi Bouterse, minister Shirley Sitaldien van Onderwijs en voorzitter Eddy Jozefzoon van de presidentiele Taskforce van Onderwijs. Boetoe betreurt het dat minister Sitaldien het gesprek, waarin het Jeugdparlement het onderhavige met haar zou bespreken, heeft afgezegd. Dit onderhoud zou gisteren plaatsvinden. Het NJP vraagt zich af waarom het ministerie van Onderwijs er wel in geslaagd is het inschrijfgeld van het Instituut voor de Opleiding van leraren (IOL) op het oude niveau te handhaven. Op dit instituut is het inschrijfgeld niet verhoogd. Boetoe zegt dat het NJP ervoor zal pleiten dat de verhoging wordt gesubsidieerd door het Minov. Ouders hebben het al moeilijk genoeg de eindjes aan elkaar te knopen. Ze zijn niet in staat nog meer offers te brengen. Daarnaast dient het Minov te weten dat Adek-studenten een voltijdse studie hebben en dit niet zo gemakkelijk kunnen combineren met een fulltime baan. Boetoe kan zich ook niet terugvinden in de oplossing van de bewindsvrouw, die studenten stimuleert om gebruik te maken van de studiefinanciering. De NJP-voorzitter zegt dat niet elke  student in staat is de lening aan te gaan, vanwege de voorwaarden die bij de verstrekking daarvan gesteld worden.

error: Kopiëren mag niet!