Arti Abhelakh exposeert met ‘The Beautiful Faces of Batik’

‘The Beautiful Faces of Batik’: zo heet de eerste solo-expositie van batikkunstenaar Arti Abhelakh die op donderdag 2 augustus begint in Gallery Sukru Oso. Tot en met zaterdag 4 augustus toont zij gebatikte lampen, houten bankjes en andere objecten. Abhelakh, een mijnbouwkundige, maakte in 2010 kennis met batik tijdens een cursus aan de Soeki Irodikromo Volksacademie voor Kunst en Cultuur. Zij raakte diep onder de indruk van deze kunstzinnige tekentechniek en is er sindsdien constant mee bezig. “De rustige en vredige manier van werken bij dit proces intrigeerde me steeds meer en de uitkomsten van elk batikwerk blijven me verrassen.” Batik is te vergelijken met tekenen of schilderen op doek. Maar in plaats van een potlood of penseel gebruik je kantelende (’tjanting’) en vloeibare was. Je tekent eerst met een potlood je motief, en dan herhaal je deze handeling met hete vloeibare was. Vervolgens verf je erover en verwijder je de was met een schraapmes. Bij een andere batiktechniek haal je het doek met de was door een emmer met kleurstof. Vervolgens verwijder je de was door het doek in heet water te dompelen. Batik is bekend als textielkunst, maar in 2011 kreeg Abhelakh het idee om met deze kunst niet alleen de bekende schilderijen op doek te vervaardigen. De exposant houdt veel van sfeerverlichting in huis en decoreert bij evenementen graag met kleine lampen (spotjes). Zij combineerde batik op textiel met licht en maakte zo haar eigen batiklampen. Daarna begon zij te experimenteren met ander materiaal, zoals hout. Door batik toe te passen op goed vormgegeven bankjes geeft Abhelakh een nieuwe en verrassende dimensie aan deze kunstvorm. De driedaagse expo is alleen ’s avonds open: “Dan is het donker, en kun je vooral de lampen beter ervaren en de warme sfeer van de ‘The Beautiful Faces of Batik’ op je laten inwerken. Door het lichteffect gaan de verschillende kleuren en tekeningen op de lampenkappen meer leven”, vertelt de kunstenaar. De knusse uit hout opgetrokken Gallery Sukru Oso, een mooi gerestaureerd tuinhuisje, versterkt de warme huiselijke sfeer. Abhelakh exposeert met ongeveer zestig objecten. Hiervan hebben enkele stukken alleen een batikbewerking, terwijl zij deze techniek op andere werken combineert met acrylschilderingen. Universele tekens, personen en abstracte figuren zijn terugkerende elementen in het werk van de exposant. Met de expo wil Abhelakh ook de interesse van de bezoekers wekken voor de verschillende cursussen van de Volksacademie. Daarom verzorgen leerlingen van de Soeki Irodikromo Volksacademie in de tuin van Sukru Oso demonstraties pencak silat (traditionele Indonesische krijgskunst), dans en batik. Vertegenwoordigers van de school zullen informatie geven over de verschillende cursussen. Abhelakh heeft in de afgelopen twee jaar in schoolverband deelgenomen aan verschillende tentoonstellingen. Met haar werk stond zij ook op the Art Market (2010, De Hal), nam zij deel aan de Kunst- en Kijkroute expo (2011, Zus & Zo). Verder verzorgde zij op aanvraag diverse basisworkshops batik en tie & dye. De expositie ‘The Beautiful Faces of Batik’ loopt van 2 t/m 4 augustus in Gallery Sukru Oso.

error: Kopiëren mag niet!