Suriname naar Schaakolympiade Istanbul

In de periode 27 augustus t/m 10 september 2012 zal de 40e Schaakolympiade gehouden worden in Istanbul, Turkije. De Schaakolympiade is het grootste schaakevenement in de wereld en wordt 2-jaarlijks georganiseerd. Dit evenement is te vergelijken met de Olympische Spelen voor schaken. Aan de Olympiade doen meer dan 160 landen deel, waarbij landen deelnemen met zowel een mannen- als een vrouwenteam. Suriname heeft reeds 9 maal deelgenomen aan de Schaakolympiade. Vanaf  de  Schaakolympiade 2006 in Turijn neemt  Suriname ook deel  met een damesteam. Deelname aan de Schaakolympiades heeft ervoor gezorgd dat momenteel Suriname 35 schakers heeft met een internationale rating, en 6 schakers met een Candidate Master titel , 2 schakesr met de Fide Master titel. De 6 schakers met een Candidate Mastertitel zijn Roger Matoewi ,Suradj Hanoeman,Micheal Siban,Tesora Ooft, Ekaterina Naipal en Reyna Frijde . Dewperkash Gajadin en Victoria Naipal bezitten de Fide Master titel. Verder is het Dewperkash Gajadin gelukt om in 1984 een bronzen medaille te winnen op de Schaakolympiade te Thessaloniki, Griekenland. Dit heeft Suriname meteen world exposure gegeven. De ervaringen die de schakers op zo’n wereldevenement opdoen, zijn bijzonder groot vanwege de gelegenheid om tegen Internationale Grootmeesters en Meesters uit te komen. Op de vorige Olympiades boekten onze schakers enkele opmerkelijke prestaties. Franklin Mungroo wist een Internationaal Grootmeester op remise te houden, en wist ook te winnen van een FIDE-Meester. Dewperkash Gajadin wist te winnen van een Internationale Meester en een Grootmeester. Deelname aan de Schaakolympiade is ook belangrijk vanuit het bestuurlijke oogpunt, omdat tijdens de Olympiade belangrijke congressen, workshops en seminars worden gehouden. Op deze wijze heeft Suriname in de loop der jaren zijn netwerk kunnen uitbeiden en met behulp hiervan ook vele goede ontwikkelingen in Suriname kunnen realiseren. Zo heeft Suriname door lobbywerk de toezegging gehad van de voorzitter van de Wereld Schaakbond (FIDE) om het Internationaal “Umada” -toernooi in december 2012 te organiseren. Dit toernooi is het grootste in het Caraïbisch gebied en de voorzitter van de Wereldschaakbond heeft reeds te kennen gegeven persoonlijk in Suriname te willen zijn. De Surinaamse Schaakbond is wederom van plan om bij de komende Schaakolympiade in Istanbul, Turkije te participeren met een heren- en een damesteam. Zowel het herenteam als het damesteam bestaat uit 5 spelers en 1 captain. Verder bestaat de afvaardiging uit een delegatieleider en een FIDE-delegate die namens de Surinaamse Schaakbond moeten participeren in de congressen, workshops en seminars. De Surinaamse schaakselectie bestaat uit de volgende spelers: Romario Sanches, Dewperkash Gajadin FM, Viresh Giasi, Roger Matoewi CM, Calvin Tjong Tjin Joe, Rosangela dos Raos, Ekatarina Naipal WCM, Tesora Ooft WCM, Renusha Gajadin en Sabrina dos Ramos. Captain is Helena Soetosonojo. Als delegatieleider gaat mee Carlos dos Ramos en Aubrey Kappel als Fide-delegate.

error: Kopiëren mag niet!