Iamgold weigert schadeclaim te betalen aan twee werknemers

Advocaat Raoul Lobo is des duivels dat de multinational Iamgold weigert om de schadeclaim van $44.000 uit te betalen aan de twee medewerkers, die menen dat hun recht op privacy is geschonden. Het bedrijf liet zonder medeweten van de arbeiders camera’s plaatsten in de vertrekken waarin de werknemers verbleven op de werklocatie. Het bedrijf ging hiertoe over nadat er op een bepaald moment in de periode 29 tot en met 30 mei een vage verdenking was gerezen tegen bepaalde werknemers. Deze verdenking is tot op de dag van vandaag onduidelijk gebleven.
Volgens de raadsman heeft de advocaat van het bedrijf een soort dreigbrief geschreven. Daarin wordt aangegeven dat als de werknemers acties ondernemen er maatregelen tegen hen getroffen zullen worden. Mr. Lobo geeft aan dat als je tussen de regels door leest, je kan concluderen dat er met ontslag wordt gedreigd. De brief wordt als dreigend ervaren door de advocaat. De rechtszaak wordt niet ingetrokken. “Het gaat gewoon door.” Lobo zegt dat wat het bedrijf nu doet, compleet in strijd is met het mensenrechtenverdrag. Je mag mensen die gebruik maken van hun rechten niet zo bedreigen, meent de raadsman van de twee werknemers.
De advocaat meent dat het Canadees bedrijf deze gedragingen niet zou uithalen in de USA, Canada of andere westerse landen, omdat het bedrijf dan enorme schadeclaims tegemoet zou zien en eventueel strafrechtelijke vervolging van de opdrachtgevers of verantwoordelijken. Volgens hem komt het veelvuldig voor dat bepaalde multinationals zoiets uithalen in derdewereldlanden. Lobo brengt de multinationals in herinnering dat zij deze streek misschien 20 jaren terug konden uithalen, maar nu niet meer.
De eerstvolgende stap is het aanschrijven van het moederbedrijf Iamgold om het misnoegen kenbaar te maken. Mr. Lobo betitelt deze handeling als buitensporig en onrechtmatig. Namens deze twee werknemers eist de advocaat een schadevergoeding van US$ 44.000 per persoon voor het illegaal plaatsen van camera’s in hun private vertrekken op de bedrijfslocatie. Hij vindt dit bedrag redelijk, gezien de immateriële schade die zijn cliënten hebben geleden.

error: Kopiëren mag niet!