Harish Monorath: ‘VHP wilde imago herstellen door terugroepwet’

Harish Monorath, assembleelid van Nieuw Suriname, meent dat de Vooruitstrevende Hervormingspartij (VHP) de grote trekker was van de terugroepwet, die thans voor ernstige negatieve consequenties zorg draagt’. ‘De eerste slag die de partij moest verwerken, was bij het overlopen van het assembleelid George Hindorie in 1975 om mee te werken aan de onafhankelijkheid van Suriname. In 1996 werd het imago van de partij nogmaals geschaad toen Indra Djwalapersad samen met 5 personen uit de VHP stapte waardoor de regering Wijdenbosch geformeerd kon worden. Hoewel de terugroepwet voorkwam in de grondwet, kon deze niet geactiveerd worden. De organieke wet daarvoor was er niet. Na de tweede nederlaag van de VHP werd deze wet gemaakt om assembleeleden die een scheve schaats zouden rijden, terug te roepen. De VHP maakte toen deel uit van de Nieuw Front-combinatie.’
‘Het initiatief kwam van de VHP. Het is de meest domme wet die ik ooit heb gezien’, zegt Monorath. ‘De wet werd in allerijl en alle haast gemaakt om verder gezichtsverlies te voorkomen. Toentertijd is vanuit de NDP behoorlijk veel kritiek geweest op de formering van de organieke wet. Echter, dit mocht niet baten.’
Monorath kan zich niet voorstellen dat de persoon die centraal stond bij het laten uitvoeren van de terugroepwet, de persoon waar het allemaal mee is begonnen, thans terug is naar de VHP. De politicus heeft er geen woorden voor dat zo’n handeling, die getuigt van een ondemocratisch gehalte binnen de partij, gepleegd is.
Het NS-DNA-lid is van oordeel dat de terugroepwet niet uit te voeren is. ‘Het verenigingsrecht zegt: ‘wie benoemt die ontslaat’.’ De wet brengt volgens de politicus een onmogelijke situatie teweeg binnen het parlementair stelsel. ‘Volgens het Kiesbesluit draagt een politieke partij een kandidaat voor als persoon. Het is niet de partij die op de persoon stemt, maar het volk van Suriname.’ Monorath wil dat de terugroepwet ongedaan wordt gemaakt. Dit is de meest voor de hand liggende oplossing om de democratie in Suriname te redden van de afgrond.
Bij de aanname van de terugroepwet zat de huidige erevoorzitter van de VHP, Ramdien Sardjoe, aan als voorzitter van de partij. Dagblad Suriname maakte ook contact met hem. Hij wilde zich niet wagen aan een politiek commentaar.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!