"Dream to Happiness" ter nagedachtenis van moeder

Twintig jaar terug deed Winston Echteld zijn eerste stap in de muziekwereld.  In 1992 deed deze vocalist/ componist mee aan de talentenjacht van SRS en eindigde in de finale op de 5e plaats met een nummer van de Atlantic Star. Tot twee keren toe deed Echteld mee aan het Scholieren Zangfestival. Hij belandde in de finale, maar eindigde niet als winnaar. In 1995 is Echteld benaderd door Loyd Goedhart om mee te doen in de band All Sound, die het zangfestival begeleidde. Bij deze gelegenheid zong Echteld ook. “Ik houd van zingen; zingen is mijn leven en als ik niet zing, voel ik me niet goed. Ik denk dat ik ziek ga worden als ik nooit meer kan zingen.”
Als muziekmaker wil Echteld zijn eigen muziek doen. “Ik heb altijd al geschreven. Ik was 12 jaar toen ik dit lied schreef. Mijn moeder is in augustus 34 jaar terug overleden. Ik droom vaak over haar en dacht heel vaak aan haar. Ik was pas drie toen zij overleed en ik bij mijn grootouders ging wonen. Ik kende haar dus niet, maar door de verhalen die men vertelde, wist ik dat zij lief was, hulpvaardig en een mooie vrouw. Dat hoorde ik niet alleen van mijn familie, maar ook van buitenstanders. Dat maakte dat ik haar wilde beschrijven. Ik pakte een pen en begon te schrijven over wat ik wist en gehoord had over haar. En het werd toen een lied. Het begon met “In my dreams I see your face” en ik zag haar ook vaak in mijn dromen. Dat stuk is gebleven in het liedje en naarmate ik ouder werd, merkte ik dat ik bepaalde zinnen niet zo goed vond, dus ben ik gaan verbeteren en  toen is het een love song geworden. Maar oorspronkelijk is het voor mijn moeder, Susanne Lee, geschreven”, vertelt de componist aan Dagblad Suriname.
Volgens Echteld is de deelname aan Suripop als componist een wezenlijke ervaring. “Ik ben beter op m’n tekst gaan letten. Ik ervaar dat velen niet echt op de tekst letten. Ze vinden de muziek mooi of de manier hoe de persoon zingt, vinden ze mooi. Ze vergeten soms naar de tekst te luisteren. Ik heb geleerd dat als jij op jouw tekst let, jij jezelf beter kan uiten tijdens het zingen. Veel mensen zingen met een tekst en soms kunnen ze zich niet concentreren. Maar als je een lied tot je neemt, dan kun je het lied beter presenteren.”
Met een Engels nummer voor Suripop 17 wil Echteld geschiedenis schrijven. “Nog nooit is een Engels nummer bij Suripop het winnende nummer geworden.” Echteld geeft te kennen dat hij van huis uit Engelssprekend is. “Engels is een wereldtaal en Suripop staat trouwens voor Surinam Popular Songfestival en dat is Engels. Ik denk dat het Engels gewoon erbij hoort. We zitten in het Caribisch gebied, we behoren tot die groep en wij spreken allemaal wel eens Engels. Dus een Engels lied zou wel eens kunnen winnen.” Zelf heeft Echteld een Engels nummer vertolkt in 2004 met als titel ‘Baby I’m waiting’ van Ferdinand Redan.
Zijn keuze voor de vocalist Emily Kartoredjo is vanzelfsprekend, zegt de componist. “Emily is één van de vijf beste zangeressen van Suriname. Ik hoorde haar tien jaar terug voor het eerst en hoe kleintjes ze is, ben ik op zoek gegaan naar haar. Ze is een zangeres die, als ze iets doet, je ongetwijfeld doet staan om te luisteren wat ze doet. Iemand die er werk van maakt om mensen te laten luisteren en er goed bij te laten voelen. Ik had altijd al het gevoel dat als ik weer een liedje schreef, ik het haar zou laten zingen. Alhoewel mijn eerste keuze voor mijn Suripop-nummer Cheryl Rijger was, want zij kent het verhaal helemaal en zij zou het zeker ook heel goed hebben gedaan, koos ik toch voor Emily Kartoredjo om het nummer te doen. Ik hoefde haar niet een tweede keer te vertellen wat ik wilde. Ze heeft naar de demo geluisterd en mijn verhaal aangehoord en wat zij neer heeft gezet, is top.”
Tijdens de show verwacht Echteld niets anders dan dat hij met zijn nummer geschiedenis zal schrijven.  “Ik heb meegedaan, omdat ik het een goed festival vind. Eerder heb ik als vocalist meegedaan en nu is het een uitdaging om te schrijven.”
Tot slot geeft de muziekmaker aan dat in de muziekwereld er geen sprake is van concurrentie. “Iedereen heeft z’n kwaliteiten. Op z’n eigen manier is iedereen uniek en goed. Ik heb geen concurrent. Iedereen vind ik steengoed. Mijn lied vind ik natuurlijk ook een goed nummer. Ik denk dat wij voor het beste moeten gaan.” De componist Winston Echteld heeft het Suripop nummer “Dream to Happiness” geschreven en het lied wordt vertolkt door Emily Kartoredjo.
Marijan Setrodikoro

error: Kopiëren mag niet!