Landelijke stroomuitval zorgt voor paniek

Een plotselinge stroomuitval zorgde gisteren omstreeks drie uur voor heel wat beroering in de binnenstad en omstreken. De harde regen maakte de chaos compleet en er ontstonden overal files in het verkeer, doordat de verkeerslichten het niet meer deden. De straten stonden blank door de regens. De NV Energiebedrijven Suriname (EBS) wist rond dit uur nog geen verklaring af te leggen over de oorzaak van de stroomuitval. De stroomtoevoer vanuit Paranam naar de centrale was uitgevallen. Waarom dit was gebeurd, kon de technisch directeur, Marcel Eyndhoven, niet uitleggen. Er werd volgens hem wel met man en macht gewerkt om de situatie te normaliseren. Heel Suriname was verstoken van energie.
“Wat gebeurt er weer”, was de reactie van een winkelende dame in de Hermitage mall. Ze baande zich een weg tussen de steeds groter wordende  menigte en begreep dat ze thuis ook in het donker zou komen te zitten. “Dan ga ik hier maar blijven wachten op de stroom.” Een andere dame die lekker zat te smullen in Mac Donalds, rende paniekerig naar de wasbak, waar ze haar handen probeerde te wassen. Echter kwam er geen water uit de kraan. De winkels moesten eerder sluiten, terwijl er ook niet getankt kon worden bij de servicestations.
Pas tegen vijf uur kregen delen van de gemeenschap stroomtoevoer. De ziekenhuizen werden als eerste voorzien. Omstreeks zes uur maakte EBS bekend dat door een storing bij de Afobakka hydroplant, Para, Saramacca, Wanica, Brokopondo, Commewijne en Paramaribo zonder stroom kwamen te zitten. “De EBS is druk bezig de beschikbare energie gefaseerd te distribueren, beginnend met ziekeninstellingen, politie, brandweer en nutsbedrijven. Afhankelijk van de berichten van de Suralco over de oorzaak van het probleem, zal de situatie binnen twee tot drie uren genormaliseerd zijn”, luidde de bekendmaking van de EBS.
Seshma Bissesar

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: