‘NH-minister laat bewoners Voorburg in de kou’

‘De minister van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), Jim Hok, heeft de bewoners van plantage Voorburg in de steek gelaten.’ Dat zeggen enkele buurtbewoners in een interview aan de krant. De minister zou vorig jaar aan de mensen hebben beloofd dat ze een EBS-aansluiting zouden krijgen. ‘Echter is dit tot nu toe niet gebeurd.’ Buurtbewoner Dhanwatie Kalyan, die al vier jaren op het project woont, is radeloos. “Wij wonen al vier jaren hier op het project, zonder stroom. We gaan niet vooruit. Mensen denken dat het makkelijk is om zonder stroom te blijven, maar dat is het niet. We moeten elke dag naar de winkel om vleeswaren en vis te kopen, omdat we dat nergens kunnen opslaan. Het is ook zwaar voor mijn kinderen, want wanneer zij van school komen, moeten zij gelijk hun huiswerk maken. We pinaren hier.’
Kalyan zegt dat de bewoners van het project in eerste instantie op plantage Richelieu woonden, maar dat de overheid ze heeft overgeplaatst, zonder dat er is gezorgd voor de nodige voorzieningen. Het project had eerst ook geen water, maar via de Dienst Watervoorziening zijn er inmiddels enkele kranen aangelegd langs de wegen.
Buurtgenoot Chelle Chin a Ton zegt dat de buurtbewoners niet meer weten wat ze moeten doen om de minister zover te krijgen dat deze zorgt voor stroom in dit gebied. “Het kan niet. De minister heeft ons beloofd dat er stroom zou komen, maar inmiddels is er een jaar voorbij”, reageert ze emotioneel. De buurt is onveilig. “Doordat er geen stroom is op het project en het project midden in het oerwoud is, is de angst voor aanvallen van poema’s groot.” Chin a Ton heeft al enkele poema’s gezien. Het project telt vijftien gezinnen met circa dertig schoolgaande kinderen.
De NH-minister zelf was onbereikbaar voor commentaar.
Seshma Bissesar

error: Kopiëren mag niet!