Sasur smijt deuren dicht voor Surinaamse artiesten

In het kort geding, waarin Rapar/RBN en Sasur elkaar bevechten, heeft Sasur donderdag haar conclusie van dupliek ingediend. De raadsman van Sasur, Edward Naarendorp, blijft volhouden dat Sasur haar repertoire ontleent aan twee Amerikaanse en een Indiase muziekorganisatie. Sasur betoogt dat “het Auteursrecht van Suriname elk uitgebracht nummer beschermt en dat het gros van de muziekwerken, dus dicht bij de 100% door de makers van muziekwerken is aangemeld bij een auteursrechtenorganisatie”. “Dit is een raar standpunt”, zegt advocaat Anoeschka Debipersad van benadeelde radiostations. “Als dat zo is, zouden ook alle Surinaamse liederen tot het repertoire behoren van Sasur en dat blijkt nu helemaal niet het geval te zijn.”
Surinaamse artiesten
Sasur heeft nu eindelijk toegegeven dat ze geen enkele artiest van Surinaamse bodem onder haar hoede heeft. Wat nog erger is, is dat de weinige Surinaamse artiesten die zich in Nederland bij Buma/Stemra hebben aangemeld, zoals Damaru en Michael Deira van Aptijt, buiten de boot vallen. Wie nu wil weten welk nummer beschermd is, raakt het spoor bijster in een puzzel van drie organisaties, waarvan vooral de Indiase geen nuttige informatie bevat.
Tent dichtgooien
“Nu weten we ook dat de geïnde gelden niet naar Surinaamse artiesten gaan en het is vrijwel zeker dat die ook niet worden overgemaakt naar India en Amerika”, vervolgt de juriste. “Wat mij betreft, moeten ze de tent gelijk dichtgooien, omdat men onder het mom van bemiddelingsbureau gelden onrechtmatig opeist.”
Kal Aaj Aur kal
Sasur claimt verder dat de openingstune van het programma “Kal Aaj Aur Kal” (KAAK) ook tot haar repertoire behoort. “Onzin, omdat we al weten dat de Indiase wet coverversies (redactie: nagezongen nummers) toestaat, alleen zijn er termijnen en regels hiervoor. Overigens is de openingstune gewijzigd na de uitspraak van het vonnis, omdat mijn cliënten het zekere voor het onzekere moesten nemen”, zegt Debipersad. “Ook zijn de vragen met betrekking tot de Indiase rechtspraak niet beantwoord door Sasur. Haar zusterorganisatie in India “de IPRS” bleef tot 2012 buiten beeld in India. In verschillende rechtszaken heeft deze organisatie het onderspit moeten delven. De aanname van een nieuwe wet is nog vers, we moeten kijken hoe de praktijk in India werkt”, geeft de jurist aan.
Hoe verder?
“Als de rechter  in het voordeel van Sasur beslist, dan zullen alleen  Surinaamse en Nederlandse nummers mogen worden afgedraaid in ons land. Misschien is dat wat de autoriteiten graag willen hebben”, zegt Debipersad.
 

error: Kopiëren mag niet!