20 juli uitspraak in zaak Guptar

De strafzaak tegen de rijstmagnaat  Shyam Guptar is nu al bijkans 8½ jaar aan de gang. Rechter Anand Charan zou gisteren uitspraak doen, maar de zaak werd wederom uitgesteld. De magistraat gaf aan dat hij het requisitoir van de officier van justitie niet in het dossier is tegengekomen. Hij wil zich nog een keer goed beraden om tot een eventuele strafmaat te komen. De kantonrechter vroeg daarom naar een kopie van het requisitoir. In gesprek met Dagblad Suriname geeft Guptar aan dat deze zaak in de eerste zes jaren inhoudelijk niets was gedaan. In 2010 toonde rechter Charan zich verrast toen hij begreep dat deze zaak nog steeds niet was afgehandeld. Toen pas is de zaak echt in behandeling genomen. De magistraat had gepland om op 25 juni 2012 uitspraak te doen. Hij was echter  nog niet ready om te oordelen. Hij stelde de zaak uit naar 13 juli. Maar ook nu kon de rechter deze zaak niet afsluiten, omdat hij bepaalde documenten miste. Guptar zegt dat hij geloof heeft in de rechtspraak en hij daarom geduldig afwacht. ‘Gelukkig ben ik geestelijk sterk. Door het langdurig proces zijn drie rijstverwerkingsbedrijven en twee schepen van mij in Europa geveild. Ook reisbedrijven in Nederland en Jamaica heb ik moeten verkopen’, aldus Guptar.
De rijstmagnaat wordt verdacht van drugssmokkel vanuit Suriname naar Portugal en overtreding van de Vuurwapenwet. Het Openbaar  Ministerie heeft  4 jaar en 3 maanden celstraf geëist voor drugsuitvoer en overtreding van de Vuurwapenwet. Ook is er nog een geldboete van SRD 75.000 geëist, subsidiair 6 maanden hechtenis.
Saskia Bandhan

error: Kopiëren mag niet!