Herdenking gevallenen van 1902 op maandag 30 juli te Mariënburg

In verband met de herdenking van doden rond eind juli 1902 in Mariënburg, zal de ‘Stichting Gevallen Helden 1902’ op maandag 30 juli aanstaande een speciale ‘Commewijnekrant’ uitgeven met daarin de woelige plantagegeschiedenis van het district. Deze geschiedenis zal in de krant rijk geïllustreerd worden met historische foto’s, opdat vooral de schoolgaande jeugd goede en betrouwbare informatie over haar district kan lezen. Voor de plantagegeschiedenis zullen vooral de Koloniale Verslagen uit die tijd als bron gelden en ook het archief van Mariënburg van de Nederlandse Handelmaatschappij dat bijna onbekend is binnen de Surinaamse samenleving.
Speciale aandacht zal krijgen Jan Ernst Matzeliger, de uitvinder van de zwikmachine waardoor de schoenfabricage geheel kon worden gemechaniseerd. Hij was geboren op 15 september 1852 op de plantage Twijfelachtig aan de Cotticarivier en overleed aan tuberculose op 24 augustus 1889 in de plaats Lynn in USA. Het district Commewijne heeft ook professoren voortgebracht zoals de farmaceut Nepal Parabirsing en de staatsrechtgeleerde Frits Mitrasing. De grootindustrieel Armand van Alen (Vabi) woont en werkt nu op de plantage Rust en Werk en een andere grootindustrieel Dilip Sardjoe (Rudisa) is geboren op Kronenburg. Daarnaast kent Commewijne ook nog vele intellectuelen en enkele hardwerkende politici. In de Commewijnekrant komen aan het woord de minister van Regionale Ontwikkeling, de dc en enkele DNA-leden.
Om aan alle schoolkinderen zo een leerrijke krant op maandag 30 juli aanstaande cadeau te kunnen maken, moeten er minstens 9.000 exemplaren in A3 formaat gedrukt worden. Op die dag zal rond 12.00 uur ook de plechtige dodenherdenking plaatsvinden op het terrein van de suikeronderneming Mariënburg. De organisatie daarvan zal in handen zijn van de Stichting Gevallen Helden 1902 bijgestaan door de Stichting Hindostaanse Immigratie, terwijl de Commewijnekrant in haar geheel zal worden gemaakt door de Stichting Cultuureducatie.
Vanaf woensdag 11 juli aanstaande zullen de bestuursleden van Stichting Gevallen Helden 1902, u benaderen voor een donatie voor het drukken van de Commewijnekrant en ook voor de activiteiten op maandag 30 juli.
Namens de drie stichtingen danken wij u alvast voor uw ondersteuning.

 Initiatiefnemers ‘Herdenking gevallen helden van 1902’

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: