Coronie heeft nu officieel dam- en schaakvereniging

Het ministerie van Sport en Jeugdzaken heeft met medewerking van de Surinaamse Dambond en de Surinaamse Schaakbond structuur gebracht in de schaak – en damsport in het district Coronie. In de afgelopen twee maanden is het ministerie bezig geweest met zowel de junioren als de senioren van het district. Met behulp van instructeur Raghoenatsingh is een competitie gehouden bij de senioren, terwijl ook de junioren begegeleid werden in de damsport. In een eerder stadium waren de jeugdigen ingewijd in het schaakspel. Op zaterdag 7 juli jl. is het project officieel afgesloten met een intern jeugdschaaktournooi, een damontmoeting tussen de dammers van Coronie en de damvereniging Welgedacht C en de prijsuitreiking. Welgedacht C won de damontmoeting op zaterdag 7 juli jl. met 18-11, maar schonk de trofee aan de nieuwe damvereniging van Coronie.
Het is goed te vermelden dat minister Ismanto Adna van het ministerie van Sport en Jeugdzaken aanwezig was met zijn staf, alsmede districtscommissaris Harold Sijlbing, assembleeleden Anton Paal en Remie Tarnadi, voorzitter Robur Levens van de Dambond, vicepresident Raj Narain van de Panamerikaanse Dambond en Carlos Dos Ramos van de Surinaamse Schaakbond. Alle sprekers spraken vol lof van het initiatief om ook de districtskinderen de mogelijkheid te bieden aan de minder traditionele takken van sport te doen. Dit is zelf ook een persoonlijke ervaring van de heer Raj Narain toen hij 30 jaar geleden de gelegenheid kreeg om te dammen. Hij wees ook op de begeleiding van deze sporters en pleitte voor reguliere begeleiding van de opgeleiden. Ook de uitwisseling tussen damverenigingen van Paramaribo en Coronie zal volgens hem meehelpen bij verbetering van de prestaties. Voorzitter Carlos Dos Ramos van de Schaakbond zei onder meer dat Coronie een nieuwe uitdaging is voor zijn organisatie, omdat het toch wel uniek is dat er schaaklessen zijn gegeven en er nu schakers zijn in het district. De bond zal technische ondersteuning blijven geven aan het volgende traject van het ministerie vooral omdat continuïteit erg belangrijk is in deze ontwikkeling. Hij pleitte voor regelmatige uitwisseling met andere gebieden.
Eindrangschikking schaken: 1. Rivaldo Soesman; 2. Kenny Sylvester; 3. Provencio Matadin. Eindrangschikking Interne Damcompetitie: 1. Jules Verwey; 2. Dennis Wielzen; 3. Glenn Reyme; 4. Carlo Wielzen en 5. Vincent Creton.

error: Kopiëren mag niet!