Transparantie in salaris en beleid

Breedvoerig wordt er in  de media gesproken over het salaris van de directeur van het Academisch Ziekenhuis. Zo wordt er gesteld dat het salaris van de directeur ruim SRD 15.000 bedraagt en er bijna niemand voor te vinden is. De nieuwe directeur die er aankomt heeft het gedaan met een contract, maar dan voor een salaris van SRD 60.000. Dit nieuws zorgt dan inderdaad voor vraagtekens bij zowel personeel van AZ als bij de bevolking. Als in een moeilijke tijd als deze, zulke salarissen maar meer zulke verschuivingen in salarissen worden gehanteerd en gepresenteerd zonder goede uitleg dan veroorzaakt dit niet alleen verwarring maar ook demotivatie en frustratie. Hoe moet een werknemer bij AZ dit verkroppen als zijn of haar karig salaris niet enige sprongen maakt? Wie houdt het ziekenhuis in die optimale conditie? Dat zijn de werknemers, van schoonmaakster tot specialist. Waarom de verschuiving? Wat is het verschil tussen de vertrekkende directeur/geneesheer met SRD 15.000 en de nieuwe/econoom van SRD 60.000?
Is de geneesheer goed geweest om het ziekenhuis uit het dal te halen door het te genezen? Hij heeft het ziekenhuis gerenoveerd, goede zorg gepresenteerd,  rust en stabiliteit en salarisaanpassingen gebracht, inkomsten gegenereerd door specialistenwerk te laten verrichten in het buitenland en via ligtarieven en behandelingen het ziekenhuis zelf genezen heeft als psychiater. De mogelijke idealen zijn gehaald vanwege het feit dat hij nu na zijn contract die al een jaar eerder was beëindigd, nog is verzocht aan te blijven en wel tot en met de aanstelling van de nieuwe directeur. Dus een ieder is tevreden althans deze conclusie mag worden getrokken. Het is nu mooi voor een nieuweling om het genezen paard over te nemen en  daarmee verder te gaan.
Wat is dan zo bijzonder aan de nieuwe directeur? Waarvoor heeft hij getekend op voorwaarde van een salaris dat 4 keer hoger is en met ook nog lucratieve secundaire arbeidsvoorwaarden erbij. Wat is zijn meerwaarde? Wie vertelt het?  Zijn er sancties als de beloofde idealen niet worden gehaald of is het alleen maar vertrekken zoals bv een bondscoach als hij zijn team niet naar een volgende ronde brengt? Gaat het erom dat na de contractperiode het ziekenhuis de beste is geworden qua bedrijfsvoering en dat het AZ naar de beurs mag? Gaan patiënten uit het Caribisch gebied naar het AZ komen? Gaan onze specialisten regulier meer inkomsten brengen voor het AZ ? Gaat het laboratorium inkomsten verwerven voor diensten voor de regio? Gaan de ligtijden van patiënten drastisch omlaag door betere zorg, etc. etc. Of blijft het gewoon hetzelfde waarbij het AZ op dezelfde voet doorgaat zoals de scheidende directeur het achterlaat en er geen enkele meerwaarde aan is toegevoegd dan enkel en alleen een verfbeurt aan het gebouw aan het eind van de contractperiode?
Kortom waarvoor is er getekend voor dit viervoudig salaris! Worden de nagestreefde doelen en sancties tijdens de rit gecontroleerd of na het uitzitten van het contract? Als er wat meer transparantie kan komen in de meerwaardedoelen dan mag ook terecht worden gezegd dat de nieuwe directeur het waard is en dus zijn eis hiervoor ook! Belonen naar het kunnen realiseren van doelen is eerlijk en rechtvaardiger in stede van belonen naar functie. En als er geen meerwaarde is wordt de scheidende directeur van vandaag nog gecompenseerd voor het feit dat hij al die jaren onderbetaald is? Transparantie in beleid is beter verteerbaar voor de bevolking dan alleen transparantie in salaris…
Hein Taus
(Den Bosch)

error: Kopiëren mag niet!