Dammen in Coronie gepromoot

Om de damsport meer bekendheid te laten genieten in het kokosdistrict Coronie, is het ministerie van Sport- en Jeugdzaken gestart met een damproject onder de Coroniaanse bevolking. De start was op 2 juni met een teach-in waar 18 personen op af zijn gekomen. Instructeur Ramesh Raghoenathsingh, die de algehele coördinatie heeft vanuit het ministerie alsook de theorielessen heeft verzorgd, is vanaf die datum elke week afgereisd naar Coronie om de kneepjes van het dammen bij te brengen.
Volgens deze medewerker van het ministerie  is het doel te komen tot een reguliere competitie en een damvereniging in het leven te roepen, waardoor  ook kan worden meegedaan aan de nationale damwedstrijden in Paramaribo. Raghoenathsingh geeft ook aan dat gespeeld is met een speeltempo van 3 uur zonder klok en daarna 1 uur met klok om de partij af te ronden. Vanaf  6 juni jl. is gestart met een tournooi volgens het Round Robin-systeem. De speeldagen waren woensdag tot en met zaterdag en de laatste week dinsdag tot en met zaterdag. Op zaterdag 30 juni jl. zijn de laatste wedstrijden gespeeld waarbij Jules Verwey als kampioen uit de bus kwam.
Het is goed te vermelden dat Nino Rozenblad, die de damsport een warm hart toedraagt, een bijzondere bijdrage heeft geleverd om vanaf het prille begin de damsport in zijn district te helpen promoten. Behalve de competitiewedstrijden voor de iets ouderen in het district zijn er ook daminstructielessen verzorgd voor de jeugd van het district. Ook hier is de belangstelling binnen een maand tijd bijzonder gestegen. Sportzaken heeft eerder ook een schaakproject gehouden in Coronie en er worden voorbereidingen getroffen om een schaakvereniging op te zetten.
Het ministerie is bijzonder tevreden met de inzet van de dammers en nu al kan worden gesproken over een geslaagd damproject. Sommige dammers speelden voorheen gewoon als recreatie, maar na de bijgebrachte theorielessen zijn ze een tree hoger op de ladder gekomen. Op zaterdag 7 juli a.s. zal de afsluiting van dit project geschieden met de prijsuitreiking om 14.00 uur voorafgegaan door een vriendschappelijke damontmoeting tussen SDV Welgedacht en Coronie.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: