Buitenlander wint 38ste Staatsolie Zwemmarathon


De 38ste edtitie van de Staatsolie Zwemmarathon is gewonnen door een buitenlander. De uit Aruba afkomstige Renze Postma won zonder enig concurrentie het 18 km zwemtraject van Domburg naar de Marinetrap in Paramaribo. Na meer dan een kilometer afstand arriveerde de winnaar van vorig jaar, Robert Tjoe A On op de tweede plaats. Gabriel Grauwde werd derde, terwijl Jonathan Neslo en Jair Vreugd de top 5 vol maakten. Bij de dames is Xiomara Getrouw winnaar geworden. Oud-damesklassewinnaar Karlene van der Jagt eindigde op de tweede plaats. Het zusje van Renze Postma, Saskia, Postma, deed ook mee en eindigde als derde. De winnaar van vorig jaar, Soraya van Dijk, werd dit jaar vierde.
Renze Postma zwom voor het eerst een race in de Surinamerivier. Hij had daarvoor slechts 1 keer getraind in deze rivier, dat was een dag voor de marathon. ‘Ik was niet moe, alleen deden mijn benen een beetje pijn nadat ik de Wijdenboschbrug gepasseerd was’, zegt hij. Maar daar er geen concurrentie was, zwom hij ongehinderd naar de finish. Op Aruba doet Postma ook mee aan triathlons. Zusje Saskia Postma vond het gedeelte bij de brug het moeilijkst. Ze zat in de kopgroep, maar doordat ze de verkeerde kant opging bij de brug, heeft het veel tijd en moeite gekost om weer op koerst te komen. De concurrenten lieten haar hier achter en dat heeft haar de titel gekost. Vermeldenswaard is dat moeder Sandra Postma ook meegedaan heeft aan de zwemmarathon. Vader Postma was als toeschouwer en fotograaf erbij.

error: Kopiëren mag niet!